Misschien was je het helemaal niet van plan toen je zzp’er werd: werken met een team. Je bedrijf loopt goed en ergens vind je het ook wel een uitdaging om je met ‘eigen’ personeel te werken. Wanneer is het nodig om werk uit te besteden — aan freelancers die je inhuurt of mensen die je in dienst neemt? Lees hier de 6 stappen om van zzp’er naar een team te gaan.
Veel zzp’ers worstelen met het uitbreiden naar een team. Is er bijvoorbeeld al voldoende omzet om anderen in te huren? Wanneer is het het juiste moment? Welke werkzaamheden besteed je uit en welke houd je zelf? Hoe vind je de juiste mensen? Hoe word je een goede leidinggevende? Dit en meer lees je hier.
Wanneer is het tijd om uit te breiden naar een team?
Op een gegeven moment komt er een tijd dat je ‘slachtoffer bent van je eigen succes’ of je weet dat je moet uitbreiden om verder te kunnen. Je levert goed werk, klanten blijven bij je aankloppen, maar je bent maar in je eentje en ook jij hebt maar 24 uur in een dag. Lastig, want je wil ook blijven groeien. Dan is het tijd om uit te breiden.
Lees ook → ondernemen: zelf doen of uitbesteden?
Leer jezelf kennen
Jij bouwt een team, dus alles begint — en valt of staat — met jouw zelfkennis. Hoe beter jij jezelf kent en waar je behoefte aan hebt, hoe beter je weet wat en wie je nodig hebt in je team. Wat is je talent? Wat zijn je valkuilen? Waar krijg je energie van en waar lekt het juist weg? Wat zijn je drijfveren? Wat zijn je kernwaarden? Hoe werk jij graag? De antwoorden op deze vragen vertellen je wat voor teamlid je zoekt en waarvoor precies. Let op: meestal werkt het niet om min of meer kopieën van jezelf te zoeken. Een sterk team bestaat uit verschillende mensen. Mensen die elkaar aanvullen en die ieder een eigen talent hebben. Het is natuurlijk wel belangrijk dat jullie goed met elkaar kunnen samenwerken en dus bij elkaar — en bij het bedrijf — passen.
Vind uit wie je nodig hebt
Goed, je weet nu welke werkzaamheden je wil uitbesteden en wat je daarvoor nodig hebt. Het is slim om een functieprofiel te schetsen. Wat wil je dat iemand écht kan of doet? Verval niet in clichés als ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’, want dan weet nog geen mens wat je wél wil. Zeg niet dat je wil dat iemand proactief is, maar dat je verwacht dat je teamlid met eigen ideeën komt en problemen zelf oplost (of dat in ieder geval in eerste instantie probeert).
Tip: vraag jezelf af of je een aantal taken die je wil uitbesteden kan automatiseren. Alles wat overblijft, kan je door een teamlid laten doen. Een helder takenpakket uitschrijven helpt om te ontdekken welke werkrelatie bij jullie past. Heb je bijvoorbeeld een duidelijke marketingvraag liggen? Wie weet is een (afstudeer)stagiair dan een heel geschikt teamlid.
Bedenk welke werkrelatie(s) je wil
Het is niet alleen fijn voor jou en je teamlid om te weten welke werkrelatie je voor ogen hebt — ook juridisch gezien is dit fijn. Je hebt verschillende keuzes als je uitbouwt naar een team. Je ziet ze hieronder.
• In dienst, op basis van een arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd: een investering in zowel je bedrijf als in je teamlid, een betrokken medewerker
• Uitzendkracht: handig als je in bepaalde periodes handen tekort komt, zoals bij postbezorgers rond de feestdagen
• Stagiair: een fijne helpende hand die zelf ook lerende is (en tijd en aandacht verdient — een stagiair is geen goedkope arbeidskracht die rotklusjes opknapt)
• Freelancer: een zelfstandige en flexibele specialist, maar wel iemand die ook aandacht heeft voor andere opdrachtgevers
• Oproepkracht: een teamlid met een ‘nulurencontract’
• Payrolling: in dit geval zoek en vind je zelf een teamlid, maar neemt een payrollbedrijf de salarisadministratie voor zijn rekening
Maak ook altijd goede afspraken met elkaar. Wat verwacht je van je teamlid? In het geval van het inhuren van een freelancer kan je bijvoorbeeld afspreken om eerst een maand ‘proef te draaien’ en daarna te evalueren, want je wil dat het aan beide kanten bevalt. Hoe zit het met de vergoeding? Betaal je per uur of spreek je een bepaald bedrag per klus af? Leg deze afspraken vast. Het hoeft niet in een contract van 10 pagina’s — zorg er vooral voor dat het zwart op wit staat en dat jullie allebei ergens op terug kunnen vallen.
Begin met werven en selecteren voor je team
Inmiddels weet je wie je nodig hebt en hoe je degene bij je bedrijf wil betrekken. Tijd om te beginnen met werven en selecteren. Misschien wil je dit niet zelf doen — ook daar kan je iemand voor inhuren.
Tips om efficiënt te werven:
• schrijf een goede vacaturetekst — geen algemeen verhaal over jouw bedrijf en degene(n) die je zoekt, maar een sterke, concrete tekst over wat je biedt en wie je zoekt, inclusief profielschets met skills, persoonlijkheid, motivatie en houding die je verwacht
• plaats je vacature op de plekken waar jouw ideale werknemer zich bevindt — een vacature in de krant is leuk, maar misschien minder efficiënt als je iemand zoekt om jouw socialemediakanalen te beheren
• vermeld altijd hoe je de sollicitatie wil ontvangen, wat de procedure is, hoe de sollicitant je bereikt in het geval van vragen en of er een deadline is
• bel gerust een paar van de interessantste sollicitanten op en vraag waarom degene dé persoon is om in je team op te nemen, check referenties en plan een langer selectiegesprek in met degenen die je blij maken
Lees ook → 10x de beste tips voor onweerstaanbare vacatureteksten
Groei uit tot een leider
Jij was in het begin helemaal je eigen bedrijf. Je had met niemand iets te maken, behalve met je klanten. Als je bedrijf groeit, is het aan jou om mee te groeien. Want ook jouw rol verandert: je bent niet langer (alleen) bezig met het inhoudelijke werk en aan je bedrijf werken, je hebt een team om aan te sturen. Leidinggeven is meer dan alleen maar aangeven wat je team(lid) moet doen. Het is jouw taak om je team zo goed mogelijk te laten werken — in de breedste zin van het woord. Verdiep je in hoe je dat doet, hoe je een veilige, leuke cultuur creëert, hoe je loslaat en hoe je vertrouwen hebt in je teamleden.
Juridisch advies nodig of sparren over hr-zaken?
Wil je je team verder uitbreiden en heb je vragen over personeel, contracten of andere (strategische) hr-zaken? Of wil je je salarisadministratie uitbesteden? Neem vooral contact met ons op — we ontzorgen je graag.