We hebben het liefst alleen maar successen op onze naam staan en ‘falen’ komt in ons woordenboek niet voor. We zijn er bang voor, we hebben er geen zin in en we zien het vooral als de andere kant van het grote succes. En toch is falen ontzettend goed voor je. Ja, je leest het goed.
Falen hoort bij het leven. En je bent niet de enige. De schrijfster van de succesvolle Harry Potter-boeken werd keer op keer afgewezen. Het eerste bedrijf van Walt Disney ging failliet. Steve Jobs werd ontslagen. De fabriek van Henry Ford liep volkomen in de soep. En dat zijn toch niet de minste voorbeelden, dachten we zo. Van fouten maken word je groot — dat blijkt wel.
Het is een kwestie van fouten maken — goede fouten maken
Fouten maken we allemaal. Of je nou op je tenen loopt of niet, als je íets doet, ga je fouten maken. De enige manier om fouten maken te voorkomen is door helemaal niets te doen en dat is natuurlijk geen optie. Het goede nieuws? Zolang je goede fouten maakt, is er helemaal niets aan de hand. Wat een goede fout is? Zo’n misstap waar je van leert. Waar je na afloop op terugkijkt en ziet wat je verkeerd deed. En dat je dan ook nog bedenkt hoe je het een volgende keer voorkomt — of in ieder geval anders kan doen.
Ga vroeg in het proces voor het maken van fouten
Ben je bezig met iets nieuws, dan is het altijd slim om zo vroeg mogelijk al beginnen met fouten te maken. De fouten zijn dan relatief goedkoop (of kosten je het minst, het is maar hoe je het bekijkt) en je bent direct bezig met het verbeteren van waar je mee bezig bent. Lanceer je bijvoorbeeld een nieuwe dienst? Kijk dan of je dat tegen een heel laag tarief kan uitproberen. Jij voelt je extra zeker over je zaak en als je dan een fout maakt waar je je normaal schuldig over voelt, valt het minder zwaar.
Je talent groeit
Meerdere onderzoeken wijzen het uit: als je je in de ‘faalzone’ durft te begeven, ben je niet bang voor een uitdaging en raak je gemotiveerd om je best te doen. Ben je een ‘expansiedenker’, dan probeer je het opnieuw en laat je je talent groeien. We gaven net al wat weg: de grootste successen zijn ontstaan uit de grootste fiasco’s. Als elk succes gepaard gaat met een mislukking, dan is het best aantrekkelijk om fouten te maken.
Fouten brengen je doorzettingsvermogen
Toen je leerde fietsen ben je waarschijnlijk meer dan eens onderuit gegaan. En toch stond je elke keer weer op. Misschien met een schram en een traan hier en daar, maar je stond er wel. Je ging weer op je fiets zitten en je probeerde het gewoon opnieuw. Dingen die misgaan, brengen ons doorzettingsvermogen. Gewoon opnieuw proberen, totdat je bent waar je zijn wil. Hoewel je ook altijd mag stoppen.
Anderen leren weer van jou
Mocht je ondanks alles tóch het idee hebben dat die fouten ‘allemaal voor niets zijn’, bedenk dan dat er altijd mensen zijn die van jou leren. Succes ligt niet voor het oprapen: je grijpt altijd wel een paar keer mis. En hoewel er in onze maatschappij nog een klein taboe ligt op het maken van fouten, we willen wél allemaal van elkaar leren. Dus wie weet sleep je er nog een boek uit ook. Hoe ‘stom’ je fout ook lijkt: als je bedenkt dat je het op een ander moment anders zou doen, dan heb je al winst geboekt. Het geeft je nieuwe inzichten en juist die helpen je bij succes in de toekomst. Daarnaast helpt het relativeren. We zijn vaak zo bang voor dingen die kunnen gebeuren en het grootste gedeelte gebeurt nooit. Gebeurt het wel, dan ontdekken we eigenlijk altijd dat we wereld niet vergaat.
Wat wel foutloos moet zijn: je cijfers
Goed, hoezeer we het maken van fouten ook toejuichen: je cijfers en administratie moeten uiteraard wel foutloos zijn. En daar helpen we je graag bij. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.