Een (voor jou) nieuwe auto uitzoeken is leuk en toch ook een beetje lastig tegelijkertijd. Zeker als je ondernemer bent, want je hebt dan meer te kiezen dan alleen de auto zelf en de plek waar je hem aanschaft. Want wat doe je: een privé-auto gebruiken voor zakelijke ritten of de auto zakelijk aanschaffen en er privé mee rijden?
Zeker voor ondernemers die klanten bezoeken of producten afleveren, is een auto eigenlijk onmisbaar. Maar hoe zit het met eventuele bijtelling, belastingvoordelen, aftrekposten, rittenregistratie en niet te vergeten: leasen? Of privé of zakelijk rijden voor jou het gunstigst is, hangt af van meerdere dingen.
Wat is het verschil tussen je auto zakelijk of privé aanschaffen?
Je hebt eindelijk dé auto gevonden en nu sta je voor de keuze: auto zakelijk of privé aanschaffen? De auto rijdt er niet anders van, maar het heeft wel gevolgen voor je financiën.
• Je schaft de auto zakelijk aan: de auto staat op naam van je onderneming en behoort daarmee ook tot je ondernemingsvermogen
• Je schaft de auto privé aan: je auto staat op jouw eigen naam en is daarmee onderdeel van je privévermogen
Iets om goed over na te denken, want eenmaal gekocht betekent dat je niet zomaar een dag later kan bedenken dat je het toch liever anders had gedaan. En let op: gebruik je je auto echt uitsluitend zakelijk? Dan moet-ie zakelijk worden geboekt. Geldt ook als je je auto alleen maar privé gebruikt — dan moet je de auto privé aanschaffen. Gebruik je de auto zowel zakelijk als privé, dan heb je dus wel een keus.
Optie 1: je koopt de auto zakelijk
Gebruik je je auto voornamelijk zakelijk, dan is het waarschijnlijk een goede optie om je auto ook zakelijk aan te schaffen. Want: als je je auto bijna alleen maar zakelijk gebruikt, zijn alle kosten ook zakelijke kosten. De auto zelf, maar ook de btw, brandstof, onderhoudskosten en je verzekering zijn aftrekposten. Je auto is dan een middel voor je bedrijf en moet worden afgeschreven.
Goed om te weten: blijf je met je zakelijk aangeschafte auto onder de 500 privé-kilometers per jaar? Dan betaal je geen bijtelling. Dus maak je de keus voor een tweede auto en gebruik je de auto die je al had voor je vakanties, uitjes en boodschappen? Dan lukt het om je zakelijke auto vrijwel alleen maar zakelijk te gebruiken en krijg je niet te maken met bijtelling.
Gebruik je je zakelijke auto ook privé, meer dan die 500 kilometer per jaar? Dan betaal je wél bijtelling. De bijtelling hangt af van wat jouw auto waard is in de catalogus, hoeveel CO2 je uitstoot (energieklasse) en het jaar waarin het kenteken is afgegeven. Het is een bedrag dat bovenop je inkomen geteld wordt en waar je dus belasting over betaalt.
Als je je zakelijke auto ook privé gebruikt, betaal je btw. Weer een keuze die je mag maken om te bepalen hoeveel btw je betaalt:
• je houdt een kilometerregistratie bij
• je laat de kilometerregistratie voor wat het is en rekent 2,7% over de catalogusprijs van je auto (inclusief btw en bpm)
Optie 2: je koopt de auto privé
Staat je auto op je eigen naam, dan mag je natuurlijk wel zakelijke ritten maken. En die zakelijke kilometers declareer je bij je bedrijf. Voorwaarde is wel dat je een goede administratie bijhoudt waarin je de kilometers noteert. Per kilometer mag je €0,19 rekenen.
In principe zijn alle kosten die je voor je auto maakt privé en dus niet aftrekbaar van de winst van je onderneming. Sowieso is de btw bij de aankoop niet aftrekbaar, maar wil je toch wat onderhouds- of reparatiekosten aftrekken? Dat mag, maar dan wel naar rato. De Belastingdienst heeft een handig rekenvoorbeeld van zakelijk gebruik van een privé-auto met kilometeradministratie.
Heb je helemaal geen zin om een kilometeradministratie bij te houden en laat je de aftrekpost van €0,19 per zakelijke kilometer links liggen? Dan mag je wél btw over het onderhoud en gebruik aftrekken. Aan het einde van het jaar corrigeer je de afgetrokken btw wegens privégebruik. De Belastingdienst legt hier uit hoe je de btw over onderhoud en zakelijk gebruik van je privé-auto berekent.
Wat is voor jou de beste optie: zakelijk of privé rijden?
Wat voor jou financieel gezien de beste optie is, hangt af van wat je met je auto doet, hoeveel kilometers je maakt en je inkomen. We denken heel graag met je mee, dus neem vooral contact met ons op als je het meeste voordeel wil behalen.