In ieder bedrijf mislukt weleens wat. Sterker nog: fouten zijn onderdeel van je succes. En toch maken we ze niet graag. Hoewel we van mening zijn dat fouten maken goed voor je is, zijn er ook een aantal kostbare ondernemersfouten die je niet hoeft te maken — simpelweg omdat je kan leren van andermans fouten. Komen ze!
Besteed uit
Veel ondernemers willen alles zelf doen. Zonde, want ook jij hebt maar 24 uur in een dag en je tijd is maar één keer uit te geven. Je drukt weliswaar je investeringen als je niemand inhuurt of taken uitbesteedt, maar bedenk even wat het kost als je belangrijke zaken laat liggen of als je fouten maakt doordat je zo snel mogelijk wil werken. Ook goed om je af te vragen: wat is je vrije tijd je waard? Tijd waarin je je batterij oplaadt, zodat je daarna weer efficiënt en vol goede energie aan het werk gaat?
Blijf niet hangen in de ontwikkelingsfase
Iets nieuws lanceren is altijd spannend. En omdat we dat vinden, doen we aan uitstelgedrag en blijven we veel te lang hangen in de ontwikkelingsfase. Feit is: iets kan áltijd beter, efficiënter, mooier of goedkoper. Maar het belangrijkste is dat je het op de markt brengt. Eerst in kleine aantallen, zodat je klanten waardevolle feedback geven voor de tweede versie van je product of dienst. Gaandeweg leer je beter én sneller, dus ga vooral aan de gang.
Vraag een goede prijs
Als je ooit in loondienst werkte en daarna gaat ondernemen, lijkt het meteen alsof je heel veel verdient. Vergeet niet dat je ongeveer de helft overboekt naar de Belastingdienst en dat je zelf verantwoordelijk bent voor je pensioen, om je onbetaalde vakantie leuk door te komen en niet meteen op een houtje te hoeven bijten als je ziek bent. Houd bij het berekenen van je tarief ook rekening met het feit dat niet al je werk te declareren is. Denk aan het wegwerken van je mails, acquisitie en administratie. Meer werken is niet altijd de juiste optie: je hebt maar 24 uur in een dag. Reken daarom een goed prijs of kom met een ander businessmodel.
Werk met het juiste verdienmodel
Een verdienmodel kan in het begin prima voor je werken, maar op een gegeven moment niet meer bij je passen. Of het paste eerlijk gezegd nooit écht, al leek het nog zo ideaal. Misschien ben je inmiddels gegroeid en loop je tegen je plafond aan, want: nog steeds maar 24 uur in een dag. Dan is het tijd om scherp naar je verdienmodel te kijken. Misschien is het tijd om iets met online ondernemen te doen en digitale producten te verkopen?
Houd je inkomsten in de gaten en zorg dat je facturen betaald worden
Je cashflow stromend houden is belangrijk. Het is de slagader van je organisatie. Verleen jij een dienst en factureer je altijd pas achteraf? Dan kan het lang duren voordat je weer inkomsten hebt. Helaas komt het ook nog weleens voor dat een opdrachtgever te laat betaalt, waardoor je een nog langere tijd moet overbruggen. Factureer een deel vooraf, tussendoor en aan het einde.
Zorg voor goede én juiste cijfers
Wil je ook voorkomen dat foutjes in je cijfers sluipen? Administratie uitbesteden? Meer winst overhouden? Neem dan contact met ons op, want we helpen je graag.