Het aantal ondernemers in Nederland stijgt al jaren. Veel mensen willen vrijheid — in tijd en in de financiën. In loondienst loop je vaak tegen een inkomensplafond op, terwijl je als ondernemer heel veel meer kan verdienen. Maar wat moet je eigenlijk allemaal regelen als je je eigen bedrijf wil starten? In deze blogpost geven we je de beste tips om een bedrijf op te zetten!
Bij het beginnen van een bedrijf komt behoorlijk wat kijken. Waar begin je? Wie kunnen je helpen? Waar moet je rekening mee houden? We helpen je graag bij een vliegende start van je bedrijf — en daarna natuurlijk ook.
Doe al voor de start precies wat bij jou past
Waar de één zegt dat je gewoon per direct je baan in loondienst moet opzeggen, zegt een ander dat je beter je kantoorbaan kan afbouwen om zo rustig je eigen bedrijf op te bouwen. Er is geen goed of fout — je moet vooral doen wat goed bij jou past. Heb je een buffer en houd je wel van een beetje risico? Of ben je iemand die liever wat meer zekerheid heeft? Wat je ook kiest: wees je ervan bewust dat je heus niet vanaf de eerste dag als ondernemer een dik belegde boterham verdient.
Maak een plan, bedenk wanneer het voor jou het moment is om je volledig op je eigen bedrijf te storten (dat kan een datum zijn of een inkomensgrens) en volg je eigen pad.
Bedenk wat je nodig hebt
De meeste starters hebben geen liggende gelden. Dat is niet erg — ook niet per se noodzakelijk. Het ligt ook helemaal aan wat je gaat doen. Begin jij een eigen tekstbureau, dan heb je aan een goede laptop al gauw genoeg. Start je een bakstenen winkel, dan heb je al wat meer geld nodig. Het is goed om in de gaten te houden waar jij je geld aan uitgeeft. Is dat ene reclamebord langs de weg wel echt de beste keus? Of is het handiger om online advertenties te draaien, waar je het budget elke dag kan aanpassen en de resultaten goed meetbaar zijn? Denk ook na over hoeveel geld je nodig hebt om eventuele tegenvallers op te vangen.
Leestips: 6 manieren om je bedrijf te financieren & dé financiële valkuilen voor beginnende ondernemers
Reken het juiste tarief
Eén van de moeilijkste en belangrijkste dingen: je tarief of kostprijs bepalen. Wat mag jouw dienst of product kosten? Wat je veel ziet bij beginnende ondernemers, is dat ze een extreem lage prijs vragen. Het lijkt misschien een goede zet om je concurrenten schaakmat te zetten, maar dat is het niet per se. Sterker nog: erg lage prijzen hebben soms het tegenovergestelde effect. “Oh, dat kan nooit veel zijn, voor die prijs…” Maar laat je ook niet gek maken — ook hierin mag je je eigen pad volgen. Lanceer jij bijvoorbeeld een nieuwe dienst, dan is het helemaal geen stom idee om met een ‘pilotprijs’ te beginnen. Je voelt je er waarschijnlijk erg comfortabel bij (want wat kan er misgaan voor deze prijs?) en je trekt klanten aan die jou helpen je dienst te verbeteren. Met reviews kan je je dienst weer nog beter aanprijzen en zo bouw je je prijs (in hoog tempo) op.
Ken je rechten en plichten
Ondernemen is leuk, maar er kleven ook veel rechten en plichten aan. Verdiep je erin, want het kan je een hoop geld opleveren als je weet waar je aan toe bent. Denk aan de startersaftrek en fiscale bewaarplicht. Een goede accountant kan je helpen te bekijken of je beter privé of een auto van de zaak kan rijden, of je je pand beter huurt of koopt en hoe je zo min mogelijk belasting betaalt. Met andere woorden: een goede accountant betaalt zich altijd terug. Regel daarnaast je algemene voorwaarden en verzekeringen, want risico’s nemen is oké, maar onnodig risico’s nemen is minder slim. Check ook of je voldoet aan alle wettelijke eisen. Heb jij voor jouw beroep bepaalde eisen? Je gemeente weet alles over wetten en regels voor ondernemers.
Leestip: voordelen van het uitbesteden van je administratie
Schrijf je bedrijf in en vertel íedereen wat je doet
Tijd om naar de Kamer van Koophandel te gaan en je bedrijf in te schrijven in het handelsregister. Vervolgens geeft de KvK je gegevens door aan de Belastingdienst, dus daar hoef je verder niets voor te doen. Behalve je deurmat in de gaten houden, want zodra je als btw-ondernemer geregistreerd staat, krijg je een omzetbelastingnummer en een btw-id. Vertel vervolgens iedereen wat je doet om te voorkomen dat mensen zeggen: “Oh, had ik het maar geweten, dan had ik jou ingeschakeld!” Jezelf verkopen is misschien wel je belangrijkste vaardigheid als ondernemer, dus doe het vooral. Zelfs als het een beetje ongemakkelijk voelt. Ben je een dienstverlener? Stuur dan ook gerust open sollicitaties naar de bedrijven waar jij wel mee wil samenwerken. Reageer op de freelancer-vacatures, ook als je niet voor de volle honderd procent aan de eisen voldoet. Nee heb je, ja kun je krijgen!
Hulp nodig?
Kan je wel wat hulp gebruiken bij het een en ander? Wil je meer weten over zakelijk lenen, zo min mogelijk belasting betalen, toeslagen, je beste ondernemingsvorm of de huur of koop van je pand? Neem contact met ons op, dan denken we graag met je mee!