Waarom je niet moet besparen op jezelf, je werknemers en je bedrijf

Je bent ondernemer en dat ben je niet voor niets. Dat ben je omdat je een bedrijf op poten wilde zetten, omdat je wil doen wat je leuk vindt — op jouw manier. Grote kans dat je je bedrijf ook wil zien groeien. En om dat te bereiken is het belangrijk dat je investeert. In deze blogpost delen we onze kijk: waarom jij niet moet besparen op jezelf, je werknemers en je bedrijf. Want jouw bedrijf groeit alleen als jij groeit.

Investeer in jezelf

Jouw bedrijf hangt grotendeels af van jou. Het bedrijfslot ligt in jouw handen. Daarom is het goed in jezelf te investeren. Geen enkele ondernemer is goed in álles: de bedrijfsmatige processen, marketing, communicatie, financiën, training, sturing — noem het maar op. Het kan goed zijn om in een coach te investeren. En daarmee investeer je dus vooral in jezelf. Denk na over wat je precies nodig hebt: praktische tips om dingen gedaan te krijgen of juist een andere mindset. Misschien helpt het je als je meer leert over loslaten, over persoonlijke ontwikkeling, over ingesloten patronen en hoe je ze doorbreekt.

Leestip: 5 tips voor een groeiend bedrijf.

Investeer in je medewerkers

Eén van de redenen waarom goede medewerkers vertrekken: onvoldoende beloning van prestaties en niet investeren in opleiding en ontwikkeling. Je denkt misschien dat het goed nieuws is voor je portemonnee om daarop te beknibbelen, maar niets is minder waar. Je medewerkers vertrekken en nemen al hun kennis met zich mee. Het kost je tijd en geld om dat kennisniveau weer op te krikken.

Beloningen hoeven niet altijd uit euro’s te bestaan: het mag ook een kaartje, schouderklopje of leuk compliment zijn. Maar onthoud wel dat het noodzakelijk is je medewerkers voldoende salarisstappen te laten maken. Zodra iemand het idee heeft te weinig te groeien en/of te verdienen, gaat hij of zij om zich heen kijken. Beloon medewerkers naar waarde — dat verdienen ze.

Investeer in je bedrijf

Door in je bedrijf te investeren, ben je in staat nog meer en nog mooiere stappen te zetten. Je geeft ermee aan dat je gelooft in je bedrijf en dat voelen je (potentiële) klanten ook. Ga voor dat mooiere kantoor, koop die nieuwe bureaus die eigenlijk al twee jaar nodig zijn en haal die nieuwe en luxere koffiemachine. Als je investeert in je bedrijf, ben je ook gedreven je geld terug te verdienen. Het logische gevolg is dat je creatieve oplossingen gaat bedenken om meer winst te maken. En dat je nóg blijere medewerkers weer een boost nieuwe energie hebben om nog betere bedrijfsresultaten te halen.

Investeren in je bedrijf is eigenlijk simpelweg nodig voor het bestaansrecht. Niet alleen investeren in je vakopleiding, maar in álles dat je bedrijf aangaat. Voor een klant is het belangrijk te zien dat jij jezelf serieus neemt — pas dan wil hij of zij geld in jou of je diensten en producten investeren.

Wil je meer weten over investeringen en financiële voordelen die daarmee gepaard gaan? Neem gerust contact met ons op!