Duurzaam ondernemen: is dat jouw toekomst?

Duurzaamheid is een hot topic. Winkelketens bedenken allerlei manieren om duurzamer te ondernemen en ook voor jou is het een goed idee. Het levert vaak kostenbesparingen op en je bouwt aan een nog beter imago. Hier vind jij wat tips om duurzaam te ondernemen. En heel klein beginnen is zeker mogelijk!

Duurzaam ondernemen, wat is het precies?

Als je duurzaam onderneemt, houd je rekening met een goede balans tussen 3 p’s: people, planet en profit. Met andere woorden: je kijkt goed naar de effecten op je werknemers, het milieu en de maatschappij. Daarnaast houd je ook rekening met het effect op jezelf en je bedrijf. Duurzaam ondernemen heeft vaak als voordeel dat je werkt aan een nog betere reputatie, een gezond en prettig werkklimaat en een innovatief en productief bedrijf. (Lees ook onze blogpost met 5 tips om productiever te werken.)

Bezint eer ge print

Is het echt nodig om alles wat je nu met papier doet te blijven doen? Moet je die hand-outs afdrukken of is via e-mail delen voldoende? Print je vaak enkelzijdig of dubbelzijdig? Bereik je je (potentiële) klant echt het best met een papieren direct mailing of is het veel slimmer een mail te sturen? Heb je echt duizenden visitekaartjes nodig of is een paar honderd genoeg? En is er misschien een mogelijkheid om over te stappen naar papier met een FSC-keurmerk?

Duurzame apparatuur

Oudere kantoorpanden zijn vaak niet voorzien van led-verlichting. Zonde, want led-verlichting is veel goedkoper in gebruik én veel milieuvriendelijker. Ook oude computers, koelkasten en andere apparaten die vaak op kantoor staan, zijn echte energieslurpers. Slecht voor het milieu en slecht voor je portemonnee. Overigens is de verwachting dat ieder kantoor dat groter is dan 100 vierkante meter in 2023 minimaal energielabel C moet hebben. Controleer op tijd je Energielabel om te zien welke maatregelen je moet nemen.

Duurzaam vervoer

Wie aan duurzaam vervoer denkt, denkt vaak dat het duurder is. Het tegendeel is waar. Ga bijvoorbeeld voor elektrisch rijden en spaar de kosten op benzine of diesel uit. Of reis met het ov, zodat je je reistijd gewoon als werktijd kan gebruiken. Of werk thuis en doe aan teleconferenties, wat veel tijd en energie bespaart. En carpoolen is natuurlijk ook hartstikke gezellig.

Neem je bedrijf onder de loep

Duurzaam ondernemen gaat verder dan dit. Kijk eens kritisch naar je bedrijf en bedenk of je je bedrijfsvoering kan verduurzamen. Wat tips:

• zijn je kantoorartikelen duurzaam?
• sluit je ’s avonds het kantoor af en schakel je alle verlichting en apparaten uit?
• verkoop je producten en zijn de producten en de verpakking duurzaam en recyclebaar?
• zijn jouw medewerkers vrij om spits te vermijden en op die manier files en vervuiling te verminderen?
• heb je voldoende groen op kantoor?
• vraag je offertes al aan per e-mail of krijg je alles per post?

Het werkt vaak goed je duurzame keuzes naar je (potentiële) klant te communiceren. Je hoeft niet per se complete marketingcampagnes op te starten, maar stop ook zeker niet onder stoelen of banken dat je een ondernemer bent met oog voor onze planeet. En sponsor je een goed doel of organiseer je een sponsorloop? Deel dit gerust via een persbericht! Goed voor je imago én goed voorbeeld doet goed volgen.

Financiële regelingen bij duurzaam ondernemen

Niet alleen wij zijn voorstander van duurzaam ondernemen. De overheid is dat ook. Daarom stimuleert de Nederlandse overheid duurzaam ondernemen en zijn er verschillende financiële en fiscale regelingen. Kijk bij de Subsidiewijzer of neem contact met ons op om te kijken wat voor jou het voordeligst is.