Do’s en don’ts van relatiegeschenken

Misschien denk je wel: een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. Is ook zo. Toch loont het wel je te verdiepen in de do’s en don’ts van relatiegeschenken. En wat is daar een betere tijd voor dan de meestal wat rustigere zomer? In deze blogpost lees je de do’s en don’ts van relatiegeschenken. Weet je zeker dat je volgende keer met iets steengoeds aankomt!

Als je elk jaar weer je hersenen breekt over relatiegeschenken, ben je zeker niet de enige. Wat is nu écht een leuk relatiegeschenk? Of kan je beter voor iets functioneels gaan? Of bedenk je dan per ontvanger een doel en dus een bijpassend cadeau? Het lijkt veel gedoe, maar het valt echt mee. En relatiegeschenken leveren ook wat op: je laat zien dat je de samenwerking goed en fijn vindt én je brengt jezelf weer even onder de aandacht. Maar goed, wat zijn nou die do’s en don’ts?

Wees lekker origineel

Het leukste cadeau is een cadeau dat je verrast. Die eeuwige pennen, opladers en sleutelhangers kennen we nu allemaal wel. Ze zijn handig, maar niet echt origineel of opvallend. Zulke cadeaus blijven je niet bij. Wat dan al een stuk origineler is: een mooie fles wijn met een persoonlijk etiket. Met de ingrediënten die jullie samenwerking zo fijn maken: goede communicatie, altijd behaalde deadlines, leveringen op tijd en wat maar bij jullie past. Bekijk ook wat bij jouw bedrijf past. Ben jij een duurzame ondernemer? Dan is het leuk de standaard oplader om te toveren tot een powerbank op zonne-energie bijvoorbeeld.

Ken je klant

Wil je echt de blits maken? Geef dan een cadeau dat perfect bij hem of haar past. Een halsband voor de hond, een houder voor de iPhone tijdens het hardlopen, een boek van de favoriete schrijver met boekenlegger met jouw logo erop… mogelijkheden zijn eindeloos! En je weet zeker dat je iemand op deze manier echt verrast.

Overdrijf niet

In sommige landen zijn relatiegeschenken een no go. In Nederland zeker niet, maar wél als je het overdrijft. Geef dus geen overdreven duur cadeau en doe het ook niet te vaak. Waar precies de grens ligt, voel je zelf wel aan. Ga er vanuit dat een geheel verzorgd weekendje weg wel echt over de grens is. Met een te goedkoop cadeau scoor je ook niet echt. Als je een hoog uurtarief hebt en een goedkope balpen of reep chocolade weggeeft, kan je beter niks geven.

Absolute do: profiteer van belastingvoordeel

Voor het geven van relatiegeschenken bestaan er speciale belastingregels. Per ontvanger per jaar mag je €227 exclusief btw aftrekken. Let op: de btw is niet aftrekbaar als je klant het geschenk voor het eigen bedrijf zou (kunnen) kopen. De Belastingdienst wil niet dat je op die manier elkaars bedrijven matst.

Houd er ook rekening mee dat toegangsbewijzen voor wedstrijden en sportevenementen of andere geschenken die je een relatie cadeau geeft, voor hem of haar als winst gezien kunnen worden. De waarde van de geschenken is dan inkomen of winst. Geef je het zowel aan werknemers als aan relaties? Dan mag je de belasting die je relatie anders zou moeten betalen voor jouw rekening nemen. Dat doe je door eindheffing toe te passen.

Op de website van de Belastingdienst lees je meer over het drempelbedrag bij personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken. En natuurlijk zijn wij altijd bereikbaar voor je vragen.