Er zijn sowieso twee dingen waar de meeste werknemers ontzettend naar uitkijken: het vakantiegeld en de dertiende maand. Die dertiende maand is dat fijne extraatje aan het eind van het jaar, waar je cadeaus van koopt, je spaarrekening mee spekt of waar je misschien wel mee belegt. Maar… wat houdt de dertiende maand precies in voor werkgevers? Is ‘ie verplicht? Moet je iedereen een dertiende maand geven?
De dertiende maand is voor veel werknemers een extra reden om bij een bepaald bedrijf te gaan werken. Een belangrijk onderwerp dus. De vraag is: is de dertiende maand wel zo voordelig? Wat mag allemaal en wat niet? Hoe zit het bij ontslag en tegenvallende winst? Je leest dit en meer in deze blogpost.
De dertiende maand: wat is het eigenlijk?
De dertiende maand heet ook wel de eindejaarsuitkering. Zoals die tweede benaming al zegt, betaal je dit aan het einde van een (kalender)jaar uit aan je werknemer(s). Het is geen bonus, winstdelingsuitkering of andere prestatiebeloning, maar ‘gewoon’ een extraatje. Meestal is de dertiende maand ongeveer gelijk aan het brutobedrag van het maandsalaris.
Tip: lees ook de blogpost ‘Werknemers belonen? Dat doe je zo!’
Is een dertiende maand verplicht?
Veel werkgevers vragen zich af of een dertiende maand verplicht is. Kort door de bocht: nee. Een werknemer heeft hier in principe geen recht op. Maar… staat er in een cao, personeelsreglement of arbeidsovereenkomst wél dat je een dertiende maand uitkeert? Dan zal je wel in de buidel moeten tasten.
Oh, en als één medewerker een dertiende maand krijgt, dan hoort in principe iedereen met hetzelfde werk het te krijgen. Als werkgever heb je je te houden aan de regels voor gelijke behandeling. En dat betekent dat tegenover gelijk werk ook gelijke beloning staat. Dat betekent dat je niet kan stellen dat alleen mensen met een vast contract recht hebben op een dertiende maand.
Leg afspraken over de dertiende maand vast
Je kan als werkgever wel voorwaarden stellen aan een dertiende maand. Leg dan schriftelijk vast dat je de dertiende maand alleen uitkeert aan werknemers die op een bepaalde datum in dienst waren. Sowieso is het slim de regels rondom de dertiende maand op een centrale plek vast te leggen. Een cao, je personeelshandboek als je dat hebt en/of de arbeidsovereenkomsten.
Een aantal voorbeelden van voorwaarden:
• je keert de dertiende maand alleen uit bij bepaalde bedrijfsresultaten — wees er wel duidelijk over dat je niets uitkeert als de winst onder een bepaald percentage zakt, zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn
• je keert uit naar rato, wat wil zeggen dat je de dertiende maand baseert op het aantal maanden dat een medewerker in een kalenderjaar voor je werkte
Let op: een dertiende maand is nooit afhankelijk van de prestaties van één individuele werknemer. Je spreekt de regeling af met al je werknemers.
Waarom geef je een dertiende maand?
Je las het net al: een dertiende maand is niet verplicht. Nou, waarom zou je dan extra betalen, als het niet nodig is? Nou, omdat die dertiende maand voor veel werknemers dat duwtje in de rug is. Hoe leuk je bedrijf ook is: betere arbeidsvoorwaarden zouden je zomaar aan het beste personeel kunnen helpen.
Tip: lees ook de blogposts ‘Een groeiende onderneming? Zo neem je goed personeel aan!’ en ‘10x de beste tips voor onweerstaanbare vacatureteksten’.
Maar… bijt je niet vast op die dertiende maand. Want hoewel de voordelen voor de medewerkers groot (kunnen) zijn, is het soms ook een wassen neus. Er zijn bijvoorbeeld werkgevers die het bruto maandsalaris eerst verlagen, waardoor het jaarsalaris van de werknemer helemaal niet verbetert. Daarnaast bouw je als medewerker geen pensioen op over de dertiende maand, terwijl dit bij normaal loon wel gebeurt.
Hoor wie klopt daar… de Belastingdienst!
Natuurlijk klopt de Belastingdienst ook aan als het gaat om de dertiende maand. Een werknemer krijgt bruto een extra maandsalaris, maar toch komt er minder op zijn of haar rekening dan bij een ‘normaal loon’. De dertiende maand valt namelijk onder bijzondere beloningen en dat belastingtarief ligt hoger.
Dertiende maand bij ontslag
Stuur jij een werknemer weg of vertrekt hij of zij zelf? Dan mag je de dertiende maand op een ander moment dan in december uitkeren. Je doet dit dan bij de eindafrekening. Daarin neem je loon, vakantiedagen, vakantiegeld, bonus en provisie, ontslagvergoeding, onkostendeclaraties, vergoeding juridische kosten, te verrekenen schulden en overname van leaseauto op — als dat aan de orde is.
Meer weten over medewerkers belonen, de dertiende maand en de belastingregels?
Ben je benieuwd wat voor jou belastingtechnisch de voordeligste en slimste opties zijn? Of wil je nu wel eens weten hoe het zit met bonussen? We leggen je er graag alles over uit. Neem je contact met ons op?