Je bent lekker aan het ondernemen: de opdrachten stromen binnen en je verkoopt lekker. Maar ineens vraag je je af of je alles wel goed geregeld hebt. Want wat als je (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt of als je twijfelt over de rechtsvorm waarin je je bedrijf wil gieten? Hierbij 5 dingen die vaak misgaan en hoe jij ervoor zorgt dat je het wél goed op orde hebt.
1. Je hebt soms meer dan alleen de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig
Geef je advies? Dan is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet genoeg. Die dekt namelijk alleen kosten als we het hebben over fysieke schade, zoals een klant die letsel oploopt in je winkel. Als adviserende ondernemer kan het zelfs verplicht zijn, en is het in ieder geval slim, om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dan ben je verzekerd in het geval van een verkeerd advies, waardoor je klant bijvoorbeeld omzet misloopt.
2. Ook met een bv ben je hoofdelijk aansprakelijk
Heb je een bv, dan ontslaat dat je niet van alle aansprakelijkheid. In het geval van onbehoorlijk bestuur kan je gewoon (volledig) privé aansprakelijk worden gesteld. Maar ook in andere gevallen kan het zijn dat er minder inkomen beschikbaar is uit je bv, bijvoorbeeld omdat je financiële schade moet betalen. Sluit je een zakelijke lening af? Dan teken je ook privé en ben je ook echt persoonlijk aansprakelijk.
3. Algemene voorwaarden sluiten niet alle risico’s uit
Een veelgehoorde fabel: met algemene voorwaarden hoef je je nergens meer druk om te maken. Zeker, je beperkt je risico’s met algemene voorwaarden en je bent beter voorbereid dan wanneer je helemaal geen voorwaarden hebt. Let op: je klant moet de algemene voorwaarden daadwerkelijk te zien krijgen én accepteren, dus stuur ze altijd mee met je offerte. Maar je voorziet heus niet alle situaties in die kleine lettertjes. Verzekeringen zijn dus een aanvulling. Laat je algemene voorwaarden dus altijd schrijven of op zijn minst controleren door een jurist.
4. Ook als je in loondienst pensioen opbouwde, moet je dat als ondernemer doen
Even afhankelijk van hoelang je precies in loondienst werkte, is het belangrijk om als ondernemer ook aan je pensioen te denken. Toegegeven: als je tot je 65e pensioen opbouwde in loondienst en daarna gaat ondernemen, dan is het minder belangrijk. Maar hoe eerder jij begint met ondernemen, hoe beter het is om uit te vinden hoe jij rondkomt als je van je oude dag gaat genieten.
5. Verzekeringen zijn niet per se te duur
‘Ik werk in mijn eentje vanuit huis en kan niks stuk maken bij klanten, dus ik heb geen verzekering nodig’. Of nog een veelgehoorde: ‘verzekeringen zijn veel te duur, dus ik doe het wel zonder’. Maar zelfs als je als copywriter alleen maar een hand nodig hebt om te typen, kan het voorkomen dat je tijdelijk of zelfs permanent je bedrijf niet draaiende kan houden. Dan biedt de arbeidsongeschiktheidsverzekering uitkomst — of beter gezegd: inkomsten. Ook het gegeven dat je privé goed verzekerd bent, is niet voldoende. Een bedrijfsinboedel zoals een laptop, gereedschap en andere bedrijfsmiddelen valt niet onder je privé inboedelverzekering. De kosten verschillen per branche en per beroep: een groter risico voor de verzekeraar betekent hogere kosten voor jou. Soms is het (voor zzp’ers) een optie om via een brancheorganisatie, beroepsorganisatie of belangenorganisatie mogelijk om verzekeringen af te sluiten met korting. Je krijgt vaak ook korting als je bij dezelfde aanbieder een pakket aan verzekeringen afsluit.
Wil jij het maximale uit je bedrijf halen en zeker weten dat je alles goed geregeld hebt?
Wil je meer weten over wat wij specifiek voor jou kunnen doen? Neem gerust contact met ons op! Het is gratis, vrijblijvend en zeker geen straf om met ons aan de lijn te hangen. We zijn bereikbaar op 085 060 09 60. Spreken we je snel?