Een bv oprichten: hoe werkt dat? Wanneer is dat slim? Kleven er nadelen aan? Het is geen hogere wiskunde om een bv op te richten, maar het is toch goed om met een aantal dingen rekening te houden.
Misschien goed even bij het begin te beginnen: wat is een bv? Een besloten vennootschap: een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Wat dat betekent, lees je bij de aansprakelijkheid. Het kapitaal van een bv bestaat uit aandelen en die zijn weer verdeeld over de aandeelhouders. Bij kleine bv’s is er soms maar een bestuurder. Zij of hij is dan vaak ook de enige aandeelhouder. De bestuurder is dan directeur en grootaandeelhouder (dga).
Waarom zou je een bv oprichten?
Werkelijk iedereen kan een bv oprichten: van een consultant tot een copywriter en van de bakker tot de schilder. De mensen die een bv oprichten, doen dat vooral vanwege:
• belastingvoordeel
• geen persoonlijke aansprakelijkheid
De meningen over wanneer een bv oprichten interessant is, verschillen nogal. Het omslagpunt hangt af van je totale financiële situatie én de belastingtarieven die jaarlijks wijzigen. Momenteel is een bv fiscaal gezien interessant als je zo’n €120.000 winst maakt per jaar. Maar het gaat dus niet alleen om de financiën: andere factoren kunnen ook een reden zijn om toch voor de beperkte aansprakelijkheid in een bv te kiezen. Zoals het aannemen van personeel of toenemende risico’s bij het uitvoeren van jouw werkzaamheden.
Hoe zit het met aansprakelijkheid?
Zzp’ers die ervoor kiezen een bv op te richten, doen dit onder andere vanwege de aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak — die je als zzp’er hebt —, ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Je bedrijf is een natuurlijk persoon, waarbij er geen onderscheid is tussen vermogen zakelijk en privé. Dus: gaat je bedrijf failliet, dan ga je ook als persoon failliet. Dat betekent dat het soms zelfs nodig is om je huis te verkopen.
Een bv is een andere rechtsvorm: geen natuurlijk persoon, maar een rechtspersoon. Je bent in principe niet aansprakelijk voor de schulden van je bv en je draait dus niet privé op voor een faillissement. ‘In principe’, want als je fraudeerde of nalatig was, ben je dat wel.
Voordelen van een bv
Wat zijn dan de voordelen van een bv? Nou:
• die bovengenoemde aansprakelijkheid dus: je privévermogen blijft beschermd en onaangetast
• je kan taken van je bedrijf verdelen onder meerdere personen, denk aan een bestuurder, aandeelhouder en oprichter
• draai je een hoge omzet, dan betaal je een steeds lager belastingtarief — de vennootschapsbelasting
Nadelen van een bv
Bijna alles kent nadelen — zo ook het oprichten van een bv. Denk aan:
• de administratie: het is verplicht elk jaar een jaarrekening te deponeren bij Kamer van Koophandel, met daarop al je kosten en je omzet
• hoewel je aandelen relatief makkelijk overdraagt, moet je wel altijd langs de notaris en dat is vrij tijdrovend en kostbaar
• het verplichte startkapitaal voor het oprichten van een bv is dan wel verdwenen, maar je betaalt nog steeds voor het opstellen van een oprichtingsakte — een notaris vraagt daar al gauw €1.000 voor
Wel of geen bv oprichten?
Wil je weten wat voor jou de juiste rechtsvorm is? Neem dan contact met ons op. We denken heel graag met je mee.