Constante uitdaging: daar heb je mee te maken als ondernemer. Perfectionisme klinkt altijd als een verkapt positieve eigenschap, maar in werkelijkheid houdt het je tegen in je groei en kost het je zelfs je enthousiasme om nieuwe dingen aan te gaan. Het is goed je te realiseren dat perfect niet bestaat — het kan áltijd beter. En: wat voor de een perfect is, is voor de ander ‘maar’ 80%. Andersom werkt dat ook: jouw 80% is voor een ander wellicht het driedubbele. In deze blogpost lees je waarom perfectionisme voor ondernemers onhandig is en wat voor invloed het heeft op jou en je bedrijf. Ook belangrijk: hoe kom je er vanaf?
Wat is perfectionisme eigenlijk?
Je best doen is een groot goed. Het kan je helpen, maar zodra het doorslaat naar perfectionisme, kan het je ook belemmeren. Perfectionisme houdt in dat je alle kritiek en/of falen vermijdt. Je manier van denken is ontzettend kritisch, meestal vooral richting jezelf.
Je bent een perfectionist als…
• je standaard véél te hoog is, waardoor je onnodig veel stress ervaart
• het voor jou ‘alles of niets’ is — iets is compleet waardeloos of het is perfect
• je extreem kritisch op jezelf bent
• je het lastig vindt jezelf te vergeven als je een fout maakte, je voelt je daar (langdurig) slecht over
• nooit iets goed genoeg is — je werkt gerust een week aan iets dat eigenlijk maar twee dagen hoefde te duren en je bent nog steeds niet tevreden
Perfectionisme is uitstelgedrag
Uitstelgedrag is één van de grootste dingen die ondernemers tegenhouden in hun groei. Meestal veroorzaakt door perfectionisme, want dan stel je dingen uit, omdat je het eigenlijk gewoon eng vindt. Je houdt je bezig met ‘is het wel goed genoeg’ en ‘wat zullen mensen er wel niet van zeggen’, waardoor je onnodig veel tijd verliest bij het doorhakken van je knopen. Je blijft tweaken en dat kost je je plezier in je werk, vertrouwen en geld.
Verlammende werking van perfectionisme
Perfectionisten willen dat alles tot in de kleinste details klopt. Een nieuwe website? Alle pixels, komma’s en punten worden tot in de eeuwigheid gecheckt. Terwijl de tijd doortikt, komt je website dus nooit online. Tien tegen één dat het allang goed genoeg is — en, zoals je weet: tijd is geld. De meeste dingen verbeter je gaandeweg sowieso nog. Wachten tot iets perfect is, is wachten op een moment dat nooit komt. En dat kan je bedrijf duur komen te staan.
Mis kansen
Terwijl je druk aan het schaven en polijsten bent van je nieuwe of aangepaste aanbod, komen er soms geweldige kansen voorbij die je niet eens opmerkt óf die je niet grijpt, omdat je (onterecht) denkt dat je er niet goed genoeg voor bent of er ‘geen tijd voor hebt’ — vaak doordat je onnodig lang bezig bent met het perfectioneren van je aanbod. En dan loop je ook nog het risico dat een andere ondernemer ook bezig is met het uitvoeren van jouw idee. In veel gevallen is het slimmer om je product of dienst relatief snel op de markt te brengen en geleidelijk te verbeteren.
Stress!
Voor veel perfectionistische ondernemers is hun gedrag een enorme bron van stress. Omdat je het moeilijk vindt om fouten te maken en áls je ze dan maakt, reken je jezelf daar enorm op af. Fouten maken is menselijk en meestal zijn ze heel goed op te lossen. Zélfs als het om een ontevreden klant gaat — als je die weet om te turnen tot een tevreden klant, zijn het vaak uiteindelijk je beste ambassadeurs.
Blokkeer je creativiteit
De welbekende vicieuze cirkel voor perfectionisten: ‘ik ben nog niet goed genoeg’ of ‘mijn werk is nog niet goed genoeg’. Daardoor durf je het ene niet af te maken, maar ook niet aan het andere te beginnen. Je creativiteit is geblokkeerd, waardoor je jezelf beperkt in het bedenken van de mooiste ideeën. Je leert misschien nog wel het beste door gewoon te experimenteren, fouten te maken en nieuwe dingen te doen.
Angst voor mislukking staat succes in de weg
Perfectionisten kennen een diepgewortelde angst voor falen. Dit weerhoudt je ervan om nieuwe projecten te starten of risico’s te nemen, zelfs als je ze goed onderzoekt en heus wel weet dat de kans op slagen het grootst is. De succesvolste ondernemers zijn precies dat, omdat ze weten dat falen een natuurlijk onderdeel is van het ondernemerschap en dat je er juist van leert. Met groei tot gevolg.
Zo laat je perfectionisme los
Vooropgesteld: dit is geen pleidooi om maar op halve kracht te werken of slecht werk te leveren. Het is ook heel menselijk dat je af en toe onzeker bent. Perfectionisme gaat over een vorm van zelfsabotage en staat je groei als mens en ondernemer in de weg. En dan is het tijd om de lat die je op onbereikbare hoogte legde wat naar beneden bij te stellen.
Een aantal tips om je perfectionisme als ondernemer los te laten:
• leer kritiek te ontvangen — weet dat het geen aanval is op jouw waarde als mens, probeer te kijken naar wat je ervan kan leren en het belangrijkste: als je de kritiek oprecht nutteloos vindt en/of denkt dat het van iemand komt die er eigenlijk geen verstand van heeft, laat het dan gerust voor wat het is
• wees je bewust van waarom je doet wat je doet — als je weet wat je wil bereiken en als dat ontzettend belangrijk voor je is, is het makkelijker in beweging te komen
• gooi niet alles in de prullenbak als er iets anders gaat dan vooraf gedacht: aanpassingen of fouten verpesten niet per se de uitkomst van wat je doet, net zoals die ene reep chocola niet je hele dieet verpest
• probeer eens met zachtheid te kijken naar je eigen kritiek en fouten: wat gebeurt er nou écht, is het echt zo extreem als je denkt, hoe ziet het eruit als het goed genoeg voor je is om simpelweg tevreden te zijn en hoe bereik jij ‘goed genoeg’?
Dit gaat ongetwijfeld niet over één nacht ijs, maar ook het loslaten hoeft dus niet perfect. Kleine stapjes zijn ook stapjes — en alle keren dat je niet-perfectionistisch handelt, is winst.
Plannen maken voor je groei?
Wil je dat je nieuwe plannen bijdragen aan je omzetgroei en wil je je winst maximaliseren? Dan zijn wij er voor je. We helpen niet alleen met je cijfers en administratie, maar ook met businesscoaching. Zullen we een virtuele kop koffie doen en bekijken wat jouw mogelijkheden zijn?