Een nieuw jaar, een nieuwe baan — dat is wat veel mensen denken. Er staan heel wat vacatures open, dus hoe zorg je er nou voor dat jíj met de juiste mensen om tafel zit? Goed personeel aannemen begint bij onweerstaanbare vacatureteksten. In deze blogpost geven we je 10 tips om vacatureteksten te schrijven die ijzersterk zijn.
Begin bij het begin
Wat zet je nou eigenlijk in zo’n vacaturetekst? Het is slim de input te halen bij de mensen die dicht op het vuur zitten. Vraag aan de directe collega’s waarom zij hier werken en verwerk dat in de vacaturetekst. Of misschien stel je een vacaturetekst op voor iemands vervanger? Laat de huidige werknemer dan de input leveren.
Bouw het goed op
Niet alle sollicitanten hebben zin om ellenlange vacatures door te spitten. Zeker niet als je meerdere vacatures per dag bekijkt. Door de vacaturetekst te beginnen met wat het de kandidaat oplevert, vergroot je de kans aanzienlijk dat hij of zij doorleest. Sluit altijd af met een duidelijke instructie hoe de kandidaat solliciteert. Wil je dat iemand belt, bijvoorbeeld omdat het gaat om een salesfunctie? Vermeld dat dan. Denk goed na over dat proces, want als je iemand zoekt met schaars talent, dan is het mogelijk dat die persoon niet héél veel handelingen wil uitvoeren om te solliciteren. Zonde als je op die manier mensen misloopt.
Stel de juiste eisen
Jouw nieuwe medewerker wil natuurlijk precies weten wat hij of zij moet kunnen om überhaupt uitgenodigd te worden voor een gesprek. Wees daarom voorzichtig met de eisen die je stelt in je vacaturetekst. Logisch dat je zo specifiek mogelijk wil zijn en alleen maar met geschikte mensen om tafel wil, maar de kans is groot dat je geschikte mensen afschrikt met een te lange eisenlijst. Noem dus alleen die dingen die écht noodzakelijk zijn. Is het bijvoorbeeld echt heel nodig dat je nieuwe werknemer een specifieke opleiding heeft afgerond of is talent belangrijker? Is 5 jaar ervaring nodig of is iemand met mooie prestaties ook goed? Pas ook op met ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’ — dat is een eis die momenteel onder vuur ligt.
Weet welke eisen je níet mag stellen
Je bent volgens de Nederlandse wet verplicht iedereen gelijk te behandelen tijdens het wervings- en selectieproces. Zomaar een voorkeur hebben voor geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid, religie of politie gezindheid is verboden. Je mag alleen eisen stellen die voor de functie van belang zijn.
Bouw geen luchtkastelen
We snappen dat je graag nieuw personeel wil en dat je de functie misschien net een tikkie mooier maakt dan het is. Maar beloof geen gouden bergen als je het niet waarmaakt. Anders haal je je personeel wel binnen, maar zijn ze ook zo weer vertrokken en dat is geen goede reclame voor je bedrijf.
Noem het salaris
Als er één frustratiepunt is bij sollicitanten, dan is het wel het ontbrekende salaris in een vacaturetekst. Negen van de tien vacatures bevat de tekst ‘een marktconform salaris’. Het is zonde van jouw tijd en zonde van de tijd van de sollicitant als het salaris niet past bij de persoon. Door keiharde euro’s te communiceren weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn.
… en de bijzondere arbeidsvoorwaarden
Voor jou zijn die bijzondere arbeidsvoorwaarden als een dertiende maand misschien niet eens zo bijzonder meer, maar voor je nieuwe medewerker wel! Is het bijvoorbeeld mogelijk om onbetaald verlof te krijgen voor een langgekoesterde reis? Geef je een week langer vaderschapsverlof? Is het bij jullie heel gewoon dat jullie elke vrijdag uitgebreid eten en een borrel doen? Als je bijzondere arbeidsvoorwaarden helpen het talent aan je bedrijf te binden, maak er dan zeker gebruik van in je vacatureteksten.
Lekker geschreven
Schrijf een aantrekkelijke tekst. Spreektaal doet het altijd goed, maar verdiep je ook in de persoon die je zoekt. Zoek je een ouder iemand, dan is een woordgrapje dat alleen jongeren snappen niet zo geslaagd. Of zoek je juist een jonge, frisse wind door je bedrijf? Dan is een formele, afstandelijke tekst waarschijnlijk niet je beste keus. Een ijzersterke vacaturetekst is een laagdrempelige, beeldende tekst. Overzichtelijke alinea’s en hier en daar wat bulletpoints. Beschrijf wie je organisatie eigenlijk is en waar jullie voor staan. Maak duidelijk om wat voor functie het gaat en wat de sollicitant mag verwachten.
Gebruik beeld
We weten het allemaal: beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Maak je een sprekende bedrijfsvideo waardoor de sollicitant direct voelt bij wat voor bedrijf hij of zij mogelijk terechtkomt? Laat je hem of haar alvast kennismaken met de nieuwe collega’s en laat je alvast de nieuwe werkplek zien? Video doet het sowieso goed op sociale media — dat is al een goed pluspunt! En een bruggetje naar het volgende punt.
Deel de vacature daar waar je doelgroep zit
Het heeft geen zin je vacature op Twitter te delen als jouw doelgroep daar niet zit. Het overgrote deel van de Nederlanders zit wel op Facebook, dus daar zou je bijvoorbeeld prima een gesponsorde campagne op kunnen zetten. Deel de vacature in relevante groepen en je weet zeker dat je de juiste mensen aanspreekt. Wellicht willen je huidige medewerkers de vacature ook delen onder hun vrienden?
Leestip: ‘Een groeiende onderneming? Zo neem je goed personeel aan!‘