Iedere ondernemer neemt risico’s. Maar, zodra je op het punt staat te investeren in de groei van je bedrijf, komt er meer bij kijken. Je ziet kansen en vertrouwen op alleen je ondernemershart, is soms niet genoeg. Investeren doe je vaak met een lening of krediet — en daar komen verplichtingen bij kijken. Hoe zorg je ervoor dat je investeren in de groei van je bedrijf minder risicovol maakt? Dat lees je hier.
Wat is investeren eigenlijk?
Investeren in je groei betekent in de bedrijfseconomie dat je geld steekt in vaste activa: voertuigen, gebouwen, inventaris als gereedschap of bureaus, computers en eigenlijk alle (bedrijfs)middelen die langer dan een jaar in je onderneming blijven.
Dit doe je om te innoveren, te verduurzamen, te digitaliseren of simpelweg om te groeien. Welke reden je ook hebt: je investeert geld in de toekomst. Omdat je je bedrijf wil uitbouwen voor meer impact of omdat je het zo gunstig mogelijk wil verkopen. Voordat je een smak geld investeert, is het aan te raden te kijken of dat wel een écht goed idee is, wat het beste bij je past, hoe snel je je investering terugverdient en hoe snel je je investering terugverdient.
Werk uit wat je wil
Als je de kans ziet om te groeien met je bedrijf, weet je ook dat het geld kost én dat het de bedoeling is dat je die investering er zo snel mogelijk weer uithaalt. Wat is je (nieuwe) verdienmodel? Wat wil je doen om die groei te realiseren? En wat verwacht je van die groei? Wil je de financiering het liefst uit eigen vermogen doen?
En niet geheel onbelangrijk: kies de mensen uit met wie je dit wil doen. Met een goed, doordacht plan vergroot je de kans op succes — op slagen en je dromen waarmaken. Investeer dus ook in het maken van je plannen, door de juiste mensen om je heen te verzamelen, zoals een goede accountant en/of een andere specialist die je voorziet van advies.
Kies voor de manier die bij jou past
Kom je tot de conclusie dat je de investering nodig vindt en dat je daar financiering bij nodig hebt? Dan is het tijd te bekijken wat het beste bij jou, je bedrijf en je wensen past. Wil je privé en zakelijk gescheiden houden of is een (onderhandse) lening bij vrienden of familie een optie? Vind je liever een investeerder of voelt het beter om bij een bank aan te kloppen? Het is in ieder geval slim je te realiseren dat je al dan niet iets of iemand medezeggenschap geeft in je bedrijf. Welke koers wil je varen en past de financieringsoptie dan bij je plannen?
Kijkend naar de risico’s: ga voor het product dat het beste past bij je doelen en plannen. Ga je verbouwen? Dan is het wellicht verstandiger een langlopende lening te kiezen — en geen zakelijk krediet. Maar gaat het om een investering in voorraad? Dan past een zakelijk krediet beter, vanwege een kortere omlooptijd.
Goed om te weten: met een zakelijk krediet los je vooral een tijdelijk tekort aan liquide middelen op. Voor als je snel wil investeren en niet wil wachten op de betaling van openstaande facturen. Het gaat om kortlopende investeringen en het heet ook wel ‘doorlopend krediet’ of ‘werkkapitaalfinanciering’. Een zakelijke lening is bedoeld om een langlopende investering te betalen. Meestal gaat dat om een eenmalige, grote(re) uitgave en ontvang je het bedrag dat je nodig hebt in één keer op je rekening. Om in aanmerking te komen voor een financieringsproduct, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.
Maak de balans op en bekijk of je investering haalbaar is
Investeer je in groei met een financiering? Dan is het van het grootste belang dat je je afspraken en verplichtingen nakomt. Om zeker te weten dat dat je lukt en de risico’s op het investeren in groei zo klein mogelijk te maken, wil je je liquiditeitsprognose duidelijk in beeld brengen. Je liquiditeit (of en in welke mate je aan je betalingsverplichtingen voldoet) verandert het hele jaar door — soms heel voorspelbaar, soms wat minder. Heb je net de Belastingdienst betaalt, dan is je liquiditeit lager dan toen dat geld nog op je rekening stond.
Je liquiditeit is te berekenen en te verbeteren. Om een inschatting te maken van je liquiditeit, is het nodig om een gedetailleerde financiële administratie te hebben en te begrijpen wat er iedere maand met je liquiditeit gebeurt. Is er verbetering nodig? Dan zorg je dat je debiteuren hun rekeningen eerder aan je betalen, bijvoorbeeld door een korte(re) betalingstermijn te hanteren, richt je je voorraad efficiënt in om ervoor te zorgen dat daar niet te veel geld in ‘vast’ zit en vergroot je je winst door bijvoorbeeld je prijzen te verhogen en/of je kosten te verlagen.
Als je weet hoe je geldstromen lopen, wanneer er welke bedragen binnenkomen en wanneer je hoeveel kosten maakt, dan weet je wanneer je liquiditeit piekt en daalt — én of je de risico’s aanvaardbaar vindt. Uiteraard is een prognose niet waterdicht, maar het helpt je wel een goede inschatting te maken.
Plannen maken voor je groei?
Wil je dat je nieuwe plannen bijdragen aan je omzetgroei en wil je je winst maximaliseren? Dan zijn wij er voor je. We helpen niet alleen met je cijfers en administratie, maar ook met businesscoaching. Zullen we een virtuele kop koffie doen en bekijken wat jouw mogelijkheden zijn?