De Hollandse zomer is niet erg voorspelbaar, maar de laatste jaren met vlagen wél heel erg heet. De temperatuur tikt steeds vaker de 30 graden aan. Heerlijk als je vrij bent en lekker op het strand ligt of als je in een ruimte met airco werkt, maar dat is niet altijd het geval. Hoe houd je je hoofd koel als je dingen gedaan moet krijgen, terwijl je jezelf het liefst onderdompelt in een ijskoud bad? Met deze tips lukt het ook jou om in de hitte geconcentreerd te werken.
Een hittegolf is niet bevorderlijk voor je productiviteit. We zijn moe en duf en dat is ook hartstikke verklaarbaar: je lichaam werkt extra hard om koel te blijven. Een groot deel van je energie gaat dus naar je lijf, waardoor er minder over is voor je focus. Hittestress zorgt voor minder productiviteit en dat kan best frustrerend zijn. Werk jij thuis of in een kantoorpand zonder airco? Dan weet je na het lezen van deze blogpost hoe je toch lekker werkt in de warmte.
Werk en hitte: wat mag wel en wat mag niet?
Goed om te beginnen bij het begin: zijn er eigenlijk regels rondom hitte en werk? Nou, weinig, eigenlijk. De Arbowet schrijft geen maximumtemperaturen voor, maar zegt wel dat je je werk mag onderbreken als de hitte ‘ernstig en onmiddellijk gevaarlijk’ is voor de veiligheid en gezondheid. Werkgevers moeten wel beschermingsmiddelen verzorgen, zoals koud water of hoofddeksels tegen de zon. Is het dan nog niet echt veilig, dan moet je de werkdag verkorten, vaker pauze geven of zorgen voor een werkplek op een koelere plaats. FNV heeft een app waarmee je checkt of het te warm (of te koud) is om je werk te doen.
Ben jij gewend om te werken in een gekoeld kantoor en werk je nu door corona in een heet huis? Werken in de hitte kan vervelend zijn, maar het is niet direct gevaarlijk. Werk weigeren mag dus niet zomaar.
Wat doet hitte met jou en je werk?
Zoals je net al las: hitte zorgt voor een lagere productiviteit. Vanaf 25 graden neemt je productiviteit met zo’n 2% per graad af. Je concentratievermogen is ook niet op het best, waardoor de kans op ongelukken groter is. Bij zittend kantoorwerk roept een werkplek boven de 30 graden om maatregelen. Voor ander licht werk is dat vanaf 28 graden en bij zwaar werk is het kwik boven de 25 graden al een signaal om in actie te komen.
Voorbeelden van maatregelen zijn:
• korter werken
• zwaar werk op een ander moment doen
• apparaten die veel warmte produceren zo veel mogelijk uitzetten
• zonwering gebruiken
• extra ventileren of een airco installeren
Meer tips vind je hieronder.
Tropenrooster: begin en stop eerder met werken
Is het voor jou een optie om vroeger te starten en dan ook eerder te stoppen? Je bent de warmte dan voor en dat scheelt echt een hoop. In de ochtend is het veel koeler, dus zet je wekker een uur of twee eerder en je hebt je focusuren al achter de rug, voordat het echt heet is. Om drie uur is het het warmst, dus zorg dat je voor die tijd klaar bent en dat je de koelte opzoekt.
Eet geen zware maaltijden
Ken je die dip na een zware maaltijd? Ja, die komt dus extra hard aan op warme dagen. Eet dus licht, zoals een salade. Wil je hitte afvoeren? Eet dan pittig eten, waardoor je flink zweet en je lichaam afkoelt. En drink natuurlijk voldoende water. Op warme dagen is dat al gauw twee liter.
Neem langere en actievere pauzes
Bestaat jouw pauze uit snel een boterham wegwerken achter je computer? Dat volstaat nu écht niet. Neem een langere pauze en beweeg. Doe een rek- of strekoefening en loop even een rondje door je huis of kantoor. Zo houd je je bloedsomloop actief en ben je alerter.
Vergader niet te lang
Heb je een offline vergadering? Houd ‘m dan kort. Strak georganiseerd en met iemand die het tempo in de gaten houdt. Voor extra productiviteit: werk met een kleurrijke presentatie die interactief is. Liever naar buiten? Doe dan een wandelende vergadering.
Kies je werk zorgvuldig
Lukt het je echt niet om de concentratie op te brengen die je eigenlijk wél echt nodig hebt? En heb je misschien de luxe om dat werk even uit te stellen? Ga op de warme dagen dan dingen doen waar je niet zo veel concentratie voor nodig hebt. Die niet zo belangrijke e-mails versturen, je website aanpassen, je mailbox opruimen…
Vragen over personeel of hr-zaken?
We helpen je op allerlei manieren het beste uit je onderneming te halen. Dus heb je vragen over personeel, contracten of andere (strategische) hr-zaken? Ook dan klop je gerust bij ons aan.
PS Ben je toe aan een frisse wind in je bedrijf? We geven je de 10 beste tips voor onweerstaanbare vacatureteksten!