Werk je vaak thuis? Zo blijf je productief!

Ideaal, dat thuiswerken. Geen files, überhaupt geen reistijd, even tussendoor een wasje draaien of de stofzuiger door het huis jagen en je eitje bakken in je eigen keuken. Thuiswerken klinkt fantastisch en dat ís het ook. Als je genoeg ruggengraat hebt om echt te werken dan. Slim omgaan met je tijd? Uitstelgedrag? Daar hebben we tips voor.

Of je nou zelf ondernemer bent of overweegt je personeel thuis te laten werken: deze thuiswerk-tips zijn voor iedereen bruikbaar. Voor werkgevers is het interessant om personeel thuis te laten werken, omdat je dan bespaart op reiskosten, je een kleiner kantoor kan huren en medewerkers vaak productiever zijn thuis.

Zorg voor structuur

De een voelt zich als een vis in het thuiswerk-water, de ander voelt zich toch snel afgeleid. Het werkt het beste als je je ‘gewone’ ritme aanhoudt. Net zo vroeg (of laat) opstaan als wanneer je naar kantoor gaat. Werk je áltijd thuis? Dwing jezelf niet vroeg op te staan als je beter gedijt bij een later tijdstip. Je hoeft niet per se van 8 tot 5 te werken als dat niet jouw productiefste uren zijn. (Je hoeft als ondernemer sowieso niet 8 uur per dag te werken, maar daarover later meer.)

Maak je altijd klaar om de deur uit te gaan

Succesvol zijn in je joggingpak klinkt misschien als ‘dé droom’, maar het is voor veel ondernemers niet weggelegd. Het is inderdaad heerlijk om de hele dag in je pyjama rond te lopen, te ontbijten als je een paar bakken koffie op hebt voor de tv en om ergens na het middaguur te douchen. Toch kan je dit beter ‘vroeg’ op de dag doen, want op een of andere manier voelen we ons altijd frisser en productiever en kunnen we ons beter concentreren als we schoon en wel op onze werkplek zitten.

Doe als eerste wat goed voelt

Sommigen zeggen ‘eat that frog’, wat zoveel betekent als als eerste doen waar je enorm tegenop kijkt. Volgens schrijver Mark Twain en productiviteitsgoeroe Brian Tracy is de rest van de dag een makkie als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker. Nu raden we je niet aan écht een kikker te eten, maar voor sommige mensen werkt dit goed. Anderen vinden deze benadering wat negatief — zij beginnen juist het liefst met hetgeen waar ze heel veel zin in hebben.

Neem genoeg pauzes

Wat een gevaar is: de hele dag achter je computer blijven zitten. Snel je ontbijt achter je scherm wegwerken — hetzelfde geldt voor je lunch en je avondeten. Ook als je thuiswerkt heb je recht op pauze. Het werkt het beste om ook echt even achter je scherm vandaan te gaan. Desnoods haal je even een broodje bij de bakker of loop je een rondje met de hond. Op kantoor wandel je nog weleens naar een collega, maar die loopjes mis je nu. Wat voor veel mensen een goede zet is: de Pomodoro-techniek. Je zet een timer op 25 minuten en gaat aan de slag. In die 25 minuten hoef je geen complete taak af te ronden, als je je maar gewoon 25 minuten lang focust op een taak. Daarna heb je 5 minuten pauze. Na 4 Pomodoro’s (4 x 25 minuten dus) heb je 25 minuten pauze. Ideaal voor je lunch. Of een snelle powernap op je eigen bank. 😉

Laat je niet afleiden

Beperk je afleidingen. Leg je telefoon uit het zicht, blokkeer websites als Facebook (tijdelijk) op je computer, zet de meldingen van je mail uit. Ruim je werkplek op en zorg dat je binnen handbereik hebt wat je nodig hebt: een pen, papier, een markeerstift, een pot thee, een dossier, een oplader. Alles om maar te zorgen dat je echt in productiviteitsblokken kan werken.

Lukt het je niet ‘in de flow’ te komen? Ga dan echt even weg bij je werkplek. Haal een bak koffie bij je favoriete tent, doe een kleine boodschap, wandel of doe iets waar jij van opknapt. Soms helpt het ook om op te schrijven wat er aan de hand is: heb je te veel aan je hoofd? Heb je stress? Zit iets je dwars? Wacht je op een reactie en kan je het heft in eigen hand nemen door zelf even te bellen? Hoe sneller je in actie komt, hoe sneller je weer lekker aan het werk kan.

Werk niet de hele dag door

Het voordeel van ondernemer zijn is dat je overal en altijd kan werken. Het nadeel is dat je dat ook doet. Je kruipt om 9 uur ‘s ochtends achter je bureau en werkt ‘s avonds op de bank met de laptop op schoot nog even door. Het is verstandiger om een werkdag met ‘normale’ uren te plannen, dus maximaal 8 of 9 uren. Liever korter zelfs, want volgens verschillende onderzoeken blijkt dat kortere werkdagen beter zijn voor je productiviteit.

Meer weten over personeel voordelen geven?

Wil jij je personeel niet alleen thuis laten werken, maar ook voorzien van andere voordelen als een auto van de zaak? We geven je graag advies. Ook over contracten en strategische hr-zaken. Neem je contact met ons op?