‘Geld maakt niet gelukkig’, maar het is wél belangrijk voor het bestaansrecht van je bedrijf. Financieel succes is niet alleen leuk — het is ook noodzakelijk. Daarom is het belangrijk dat je als ondernemer je cijfers kent. Welke cijfers zijn essentieel? En wat heb je nodig voor het behalen van financieel succes? Dit en meer lees je in deze blogpost.
Waarom is het zo belangrijk om naar je cijfers te kijken?
Varen op je onderbuikgevoel is een risico. Soms heb je het idee dat iets veel geld oplevert, maar blijkt de realiteit anders. Of juist andersom. Door als ondernemer grip te houden op je cijfers en ze regelmatig te analyseren, weet je precies waar je geld vandaan komt én waar het naartoe gaat. Met die kennis is het makkelijker om de juiste beslissingen te nemen op het gebied van verdienmodellen en prijsstrategieën, investeringen en kostenbeheersing.
Dé cijfers die iedere ondernemer zo moet kunnen opdreunen
Neem je jezelf als ondernemer serieus? Dan is er een aantal cijfers dat je zó moet kunnen noemen, zelfs als we je daar middenin de nacht voor wakker maken. Komen ze.
1. Ken je gewenste inkomen
Als je niet weet waar je naar streeft, is het ook erg lastig om de juiste stappen te zetten naar financieel succes. Het gewenste inkomen is niet alleen ‘voor de leuk’. Houd jezelf ook niet te klein, want als je precies genoeg verdient om de rekeningen te betalen en verder niets overhoudt, is ondernemen een bittere pil. Bepaal wat je nodig hebt om lekker van te leven én om je doelen, zowel zakelijk als privé, te behalen. Houd dus rekening met je gewenste levensstijl, je pensioenopbouw en investeringen die je graag wil doen.
2. Weet je omzet per maand
Welke omzet draai jij per maand? Dat geeft een beetje inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Lig je op koers om je (jaarlijkse) doel te behalen? Bekijk die cijfers dus niet maar twee keer per jaar — eerder iedere week! Als je weet wat er binnenkomt en waar het vandaan komt, kan je bijsturen als dat nodig is. En altijd meer doen van wat werkt. Snap je cijfers, signaleer trends en neem strategische beslissingen.
3. Houd je kosten in de gaten
Alleen omzet zegt nog niet zo veel. Als je een ton omzet draait, maar meer kosten maakt, houd je onderaan de streep niets over. Het zegt dus wél dat het je lukt om aan klanten te komen en geld te verdienen; het zegt niet per definitie dat je bedrijf financieel gezond is. Houd dus nauwkeurig bij welke kosten je maakt, zowel de variabele als de vaste kosten. Zorg er ook voor dat je je uitgavenpatroon begrijpt en afweegt of je wel de juiste keuzes maakt. Schrap onnodige kosten en besteed dat geld liever aan dingen die meer opleveren en dus goed voor je werken.
4. Houd grip op openstaande crediteuren
Veel kosten zijn te voorspellen. Doe dat dan dus ook. Goed beheer van je openstaande crediteuren geeft rust: je weet precies welke kosten je maakt. Door ze op tijd te betalen voorkom je hogere en onnodige kosten. En belangrijker nog: je bouwt aan goede relaties met je leveranciers.
5. Weet wat er nog binnenkomt
Worden jouw facturen ook op tijd betaald? Goed debiteurenbeheer is meer dan eens in de maand controleren of je facturen betaald zijn. Als op je factuur staat dat-ie binnen twee weken betaald moet worden, dan kan je niet pas na een maand kijken of dat daadwerkelijk gebeurd is. Dat geeft een vreemd signaal af: kennelijk vind je het niet belangrijk dat je klant betaalt of afspraken nakomt. Houd dus goed voor ogen welke facturen je verstuurt en of ze betaald worden.
Maak een financiële planning
Naast het kennen van je cijfers is het maken van een financiële planning belangrijk. Want als je weet waar je aan toe bent, kan je de juiste stappen zetten in de richting van je gewenste succes. Wat tips om dat te doen, lees je hieronder.
1. Stel realistische doelen
Opschrijven dat je in je eerste maand als ondernemer een miljoen wil verdienen? We houden van je ambitie, maar tien tegen een dat het niet realistisch is. Begin dus altijd met het neerzetten van haalbare doelen. Op basis van je gewenste netto-inkomen, je maandelijkse omzet én je kosten. Neem je ook je gewenste vermogen en spaardoelen mee?
2. Houd je cashflow goed in de gaten
We noemden het niet voor niets: het is belangrijk dat je op ieder moment de cijfers hierboven kan opdreunen als je voor financieel succes gaat. Monitor je cashflow, want alleen dan zie je op tijd uitdagingen aankomen en spot je kansen om ze te pakken.
3. Houd rekening met belastingen
Veel ondernemers rekenen zich aan het begin rijk. Er komt veel geld binnen en ze vergeten dat daar nog een deel van naar de Belastingdienst gaat. Denk aan de btw en je inkomstenbelasting. Door daar rekening mee te houden en het geld te reserveren, voorkom je onaangename verrassingen. Vind je dit lastig, investeer dan in een goed systeem en/of een accountant die je hierbij helpt.
4. Evalueer je doelen
Succes is geen rechte lijn omhoog en verwachtingen komen lang niet altijd uit. Volg daarom je financiële prestaties op de voet en stuur bij als dat nodig of wenselijk is. Wees flexibel en pak uitdagingen aan voordat het problemen worden. Door in te spelen op veranderingen bouw je een duurzaam bedrijf!
5. Bekijk je investeringen
Investeringen leveren niet altijd op wat je ervan verwachtte of hoopte. Soms is het meer en soms is het minder. You win some, you lose some. Niet per se erg, als je een buffer opbouwt en in de gaten houdt wat je investeringen nou eigenlijk écht voor je doen. Op basis van die data maak je het jezelf makkelijk strategische keuzes te maken en je financiële succes te vergroten. Zie je dat je ergens in verhouding veel geld aan uitgeeft, terwijl het maar weinig oplevert? Kijk dan hoe je daar geld kan besparen, want ook dát is onderdeel van de groei van je bedrijf.
Meer omzet en meer winst draaien?
Ook wij helpen je graag bij het optimaliseren van je omzet en je winst. Wil je dat je nieuwe plannen bijdragen aan je omzetgroei en wil je je winst maximaliseren? Dan zijn wij er voor je. We helpen niet alleen met je cijfers en administratie, maar ook met businesscoaching. Zullen we een virtuele kop koffie doen en bekijken wat jouw mogelijkheden zijn?