Je hoorde of las er vast al eens iets over: klantsegmentatie. Als het goed is, koos je al voor je ‘ideale klant’ — de mensen waar jij het allerliefst mee werkt. En dat doe je natuurlijk niet voor niets. Dat is namelijk puur goud voor je marketing, terwijl heel veel bedrijven er nog onvoldoende aandacht aan besteden. Het is een krachtige manier om je marketing te versterken, dus wat ons betreft een essentieel onderdeel. Maar hoe pas je het effectief toe? Daarover lees je hier meer.
Wat ís klantsegmentatie dan?
Klantsegmentatie houdt in dat je je database van klanten opdeelt in kleinere groepen. Je ‘segmenteert’ dus — op basis van gemeenschappelijke kenmerken. Bijvoorbeeld op demografische kenmerken (leeftijd, geslacht en/of locatie), psychografische (waarden, interesses en/of lifestyle) of gedragsmatige (aankoopgeschiedenis, merkloyaliteit en/of bepaalde patronen). Dat doe je om je marketing zo effectief mogelijk te maken.
Denk aan…
• alleen de mensen uit Friesland op de provinciale subsidie wijzen, want de Utrechters hebben daar niets aan
• alleen de mensen waarvan je weet dat ze geïnteresseerd zijn in sport over bijbehorende, nieuwe artikelen vertellen
• alleen de mensen die na een bepaalde periode toe zijn aan vervanging van het product dat ze eerder bij je kochten, daarover mailen
Je vervult dan de behoeften van specifieke klantgroepen, waardoor ze zich gezien voelen en denken: hé, dit is inderdaad precies wat ik nu nodig heb. En je stopt dus met ‘alles voor iedereen’ te doen, waardoor je betere resultaten behaalt.
Waarom klantsegmentatie belangrijk is voor je bedrijf
Als ondernemer weet je hoe kostbaar je marketingbudget — en ieder ander budget. Klantsegmentatie helpt je om je marketingmiddelen te focussen op de juiste mensen en je return on investment, oftewel de winst (of het verlies) die je maakt in verhouding tot wat je investeerde, te verhogen.
Als je bijvoorbeeld weet dat een bepaald segment van je klanten vaker producten in de hogere prijsklasse koopt, is het natuurlijk slim om je campagnes daar op af te stemmen. Door dat segment precies te bieden wat ze graag willen — en zo naast je klanten blijer te maken ook meer uit je marketing te halen.
Segmenteren zorgt ook voor veel betere relevantie. In plaats van algemene berichten naar je hele database van (potentiële) klanten te sturen, communiceer je nu op een gepersonaliseerde manier die past bij de specifieke behoeften en voorkeuren van een segment. Je kan het zelfs doorvoeren in je schrijfstijl — je kan je misschien wel voorstellen dat de jonge generatie zich meer thuisvoelt bij bepaalde termen dan de babyboomers doen. Als je dat goed op elkaar afstemt, verhoog je de kans op een aankoop én verbeter je de klanttevredenheid.
En daarbij: klantsegmentatie maakt het makkelijker om je klanten beter te begrijpen. Het levert je namelijk veel inzichten op. Zie je bijvoorbeeld dat een bepaalde klantgroep meer waarde hecht aan duurzaamheid? En dat weer een andere groep mensen juist zoekt naar gebruiksgemak? Met deze data en conclusies kan je je aanbod nog beter afstemmen op je klanten en je communicatie zó verfijnen, dat je de juiste invalshoeken kiest.
Hoe pas je klantsegmentatie in je marketing toe?
Klinkt fijn, toch? Maar we kunnen ons ook voorstellen dat je niet direct weet waar te beginnen. Dus, bij dezen: vijf handige tips om je marketing efficiënter te maken — en daarmee voor iedereen leuker — met klantsegmentatie.
1. Verzamel klantgegevens
De basis van klantsegmentatie? Betrouwbare klantdata, natuurlijk. Zorg ervoor dat je voldoende gegevens verzamelt over je klanten. Dit kan via je CRM-systeem, enquêteformulieren, klantgesprekken, sociale media en andere touchpoints. Denk aan informatie zoals leeftijd, koopgedrag, geografische locatie en zelfs interesses.
2. Identificeer belangrijke segmenten
Bekijk de gegevens en zoek naar patronen. Hebben klanten in een bepaalde leeftijdsgroep een voorkeur voor je premium-producten? Of kopen je klanten in een bepaalde regio vaker op specifieke momenten van het jaar? Dit helpt je de segmenten te identificeren die voor jouw bedrijf belangrijk zijn.
3. Bepaal je marketingstrategie voor elk segment
Elk segment heeft unieke behoeften. Dat betekent dat je verschillende strategieën nodig hebt om ze te bereiken. Voor een jonge, milieubewuste doelgroep zet je bijvoorbeeld sociale media in en benadruk je hoe duurzaam je producten zijn. Voor een ouder publiek richt je je meer op de functionaliteit en betrouwbaarheid van je producten — via e-mailcampagnes of offline marketing.
4. Implementeer gepersonaliseerde communicatie
Nu je weet welke segmenten je wil aanspreken (en waarmee), pas je je marketingcampagnes per segment aan. Dit kan dan betekenen dat je je boodschap, de toon van je communicatie, de kanalen die je gebruikt en zelfs de producten die je aanbiedt, afstemt op de ontvangers. Hoe beter je je klanten de juiste boodschap op het juiste moment stuurt, hoe groter je succes.
5. Meet en optimaliseer
Klantsegmentatie is geen kwestie van iets eenmalig instellen en er daarna nooit meer naar omkijken. Houd de effectiviteit van je campagnes in de gaten en stuur bij waar en áls dat nodig is. Gebruik je data om te zien welke segmenten goed presteren en welke niet. Door je segmenten te optimaliseren, haal je nog meer uit je marketinginspanningen.
Klantsegmentatie is dus veel meer dan een trend. Het is een manier om je marketingstrategie slimmer en effectiever in te zetten, met meer focus op de behoeften van je klanten. Als je dit goed aanpakt, verhoog je niet alleen de klanttevredenheid, maar ook je omzet. Het begint allemaal met het verzamelen van data, het analyseren van patronen en het ontwikkelen van een gerichte strategie.
Samenwerken aan groei, zodat je je plezier, winst en vertrouwen maximaliseert?
Vind je het prettig om een team naast je te hebben staan dat zich bezighoudt met je administratie, je financiële doelen, je fiscale voordelen en je doelen? Activaa helpt je graag met een effectieve bijdrage aan je plannen voor je omzetgroei. Niet alleen door te kijken naar je cijfers, maar ook door je te coachen en je te voorzien van het beste advies. Kop (virtuele) koffie doen en je mogelijkheden bespreken? Vinden we leuk!