Feedback is cruciaal; bij elke succesvolle organisatie. Zowel om te geven als om te krijgen. Een goede, veilige feedbackcultuur bevordert samenwerking en prestaties én zorgt ervoor dat je mensen zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelen. En toch is een dergelijke cultuur vaak nog een ver-van-het-bedshow — of in dit geval van het bureau. In deze blogpost lees je waarom zo’n goede feedbackcultuur belangrijk is, wat het überhaupt inhoudt, hoe je zo’n cultuur opbouwt en krijg je natuurlijk praktische tips om ermee aan de slag te gaan.
Wat is een goede feedbackcultuur?
Een goede feedbackcultuur is een werkomgeving waarin het geven én het ontvangen van feedback een vanzelfsprekendheid is. Dat kan alleen als jullie sfeer draait om openheid, respect en vooral: de intentie om samen te groeien. Feedback voelt dan niet als keiharde kritiek, maar als een kans. Eentje om te leren en te verbeteren. En dat geldt dan voor zowel positieve als de vaak gevoeligere variant: de constructieve feedback.
In een sterke feedbackcultuur…
• voelen je mensen zich veilig om hun mening te uiten
• breng je feedback constructief en met respect
• werkt het twee kanten op: zowel van leidinggevende naar medewerker als andersom
• zie je feedback als een doorlopend proces in plaats van als een eenmalig gesprek
Waarom is een goede feedbackcultuur in je bedrijf belangrijk?
Een organisatie zonder sterke feedbackcultuur loopt het risico dat de mensen zich niet gehoord voelen — laat staan gewaardeerd. Dat maakt mensen gefrustreerd, zorgt voor lagere productiviteit (en dat kost geld) en laat je medewerkers zelfs vertrekken. En dat kost nog veel meer. Een goede feedbackcultuur brengt juist voordelen met zich mee.
1. Benutten van sterke punten
Met constructieve feedback help je elkaar de sterke punten te benutten en verbeterpunten aan te pakken. Betere prestaties dus.
2. Voel je gewaardeerd
Mensen voelen zich gewaardeerd en daarmee veel gemotiveerder, want ze weten dat hun mening ertoe doet en dat ze dus écht een verschil kunnen maken.
3. Groei sneller en duurzamer
Als je continu van elkaar leert? Dan groei je sneller. In een cultuur waar het geven en het krijgen van feedback de standaard is, werk je met alleen maar mensen die leergierig zijn — en een enorme wil hebben om te groeien.
4. Werk beter samen
Wist je dat feedback de communicatie juist verbetert in plaats van verslechtert? Dat zorgt weer voor sterke relaties binnen je team(s) en daardoor werkt iedereen beter samen.
5. Innoveer
Kan iedereen openlijk spreken en is niemand bang een fout te maken of iets te zeggen dat achteraf niet zo slim blijkt? Super, want dan komen er meer en betere ideeën op tafel!
Zo creëer jij een goede feedbackcultuur
Het opbouwen van een feedbackcultuur gaat niet over één nacht ijs. Het vraagt tijd, inzet en de juiste aanpak. Hieronder vind je wat stappen die je kan zetten om deze cultuur te realiseren.
1. Geef het goede voorbeeld
Als leidinggevende of eigenaar speel je een cruciale rol. Als je laat zien dat jij feedback waardeert door open te staan voor opmerkingen van je team, voelen ook zij dat het heel normaal is om het te geven en te ontvangen. Geef welf ook regelmatig feedback — zowel positief als constructief.
Praktische tip: deel na een teamvergadering een compliment over de samenwerking en geef concrete suggesties om het proces de volgende keer te verbeteren.
2. Creëer een veilige omgeving
Je mensen moeten zich comfortabel voelen om feedback te geven en te ontvangen. Dit betekent dat ze erop moeten kunnen vertrouwen dat anderen hun feedback serieus nemen — en dat er geen negatieve consequenties aan verbonden zijn.
Praktische tip: introduceer, om te beginnen en om te oefenen, anonieme feedbackmogelijkheden om de eerste drempel te verlagen.
3. Zorg voor duidelijke communicatie
Leer je team om feedback helder en constructief te formuleren. Gebruik hiervoor modellen zoals de 3G-methode:
• gedrag: beschrijf concreet welk gedrag je hebt waargenomen
• gevolg: leg uit welk effect dit gedrag had of heeft
• gewenst: geef aan wat je graag anders ziet
Voorbeeld: “Tijdens de vergadering merkte ik dat je veel op je telefoon keek (gedrag). Dit leidde af en vertraagde de besluitvorming (gevolg). Wil je voortaan je telefoon op stil zetten?” (gewenst).
4. Maak feedback een vast onderdeel van je processen
Feedback geef je dus duidelijk niet alleen tijdens beoordelingsgesprekken. Maak het onderdeel van de dagelijkse gang van zaken, zoals teamoverleggen of 1-op-1-gesprekken.
Praktische tip: introduceer een ‘feedbackronde’ aan het einde van teamvergaderingen, waarbij iedereen kort iets kan delen.
5. Bied training aan
Niet iedereen weet hoe je op een effectieve manier communiceert, feedback geeft of ontvangt. Zorg voor trainingen of workshops die je team deze vaardigheden leren. Door scholing aan te bieden, voelen je mensen zich ook nog eens extra gewaardeerd — zeker als ze graag leren.
Praktische tip: organiseer een training over actief luisteren en het geven van opbouwende feedback.
6. Vier successen
Bij feedback denken we al snel aan dingen die we kunnen of moeten verbeteren, maar ook positieve feedback essentieel voor een goede sfeer en motivatie. Zorg ervoor dat je regelmatig successen viert — groot én klein.
Praktische tip: stuur een teamlid een persoonlijk berichtje om te bedanken voor de inzet bij een project.
Praktische tips om direct te starten
• Begin klein: bijvoorbeeld met (anonieme) feedbackmomenten tijdens wekelijkse teammeetings.
• Wees specifiek: vermijd vage opmerkingen zoals “Goed gedaan” en wees concreet, bijvoorbeeld: “Ik waardeer hoe je dat klantgesprek aanpakte; je stelde precies de juiste vragen.”
• Vraag regelmatig om feedback: vraag je team bijvoorbeeld na een project hoe jij ze beter kan ondersteunen.
• Gebruik technologie: maak gebruik van tools zoals SurveyMonkey om feedback te verzamelen
Een goede feedbackcultuur is geen luxe, maar een noodzaak voor organisaties die willen groeien en bloeien. Het helpt je niet alleen om betere resultaten te behalen, maar zorgt er ook voor dat je medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen. Door openheid, respect en continu leren centraal te stellen, creëer je een werkomgeving waarin iedereen het beste uit zichzelf en elkaar haalt.
Samenwerken aan groei, zodat je je plezier, winst en vertrouwen maximaliseert?
Vind je het prettig om een team naast je te hebben staan dat zich bezighoudt met je administratie, je financiële doelen, je fiscale voordelen en je doelen? Activaa helpt je graag met een effectieve bijdrage aan je plannen voor je omzetgroei. Niet alleen door te kijken naar je cijfers, maar ook door je te coachen en je te voorzien van het beste advies. Kop (virtuele) koffie doen en je mogelijkheden bespreken? Vinden we leuk!