Waarom online ondernemen zo interessant is

Vroeger werd bij een eigen onderneming vooral gedacht aan een fysieke winkel, een kantoorpand gevuld met mensen of misschien zelfs wel een fabriek. Tegenwoordig is een bedrijf starten zo ingewikkeld niet meer. Sterker nog: je bent al een online bedrijf begonnen voordat je ‘Kamer van Koophandel’ hebt kunnen zeggen. En dat is goed nieuws, want online ondernemen is interessant.

Online ondernemen kan je al zonder personeel — zelfs zonder huisstijl. Je lanceert je website (die, als het echt moet, prima zelf te maken is in bijvoorbeeld WordPress) en je bent klaar om te gaan. Maar ook voor bedrijven die offline al zakendoen, is online ondernemen heel interessant. Waarom? Om heel veel redenen.

Online ondernemen: dat kan overal

Als je al ondernemer bent, dan heb je hopelijk ook veel vrijheid. Vrijheid om je eigen tijden in te delen —tenzij je natuurlijk zelf in je eigen winkel staat en je aan openingstijden te houden hebt —, vrij om te bedenken en uit te voeren wat je wil en meer. Werk je volledig online, dan kent je vrijheid helemaal geen grenzen. Alles wat je nodig hebt is een laptop met internet en je kan werken waar en wanneer je wil. Kies je ook nog eens voor een vorm van ondernemen waarbij je alles digitaal kan doen? Bijvoorbeeld coaching via Skype of copywriting met telefonische intakes? Dan heb je echt alles in eigen hand.

Geen grote investering nodig

Een ander groot voordeel aan online ondernemen: je hebt geen grote investering nodig om van start te gaan. Zoals we hierboven al schreven: als je een laptop met internetverbinding hebt, kan je al beginnen. Er zijn een hoop dingen gratis te doen, zoals het bouwen van je website. Heb je geld verdiend, dan kan je dat weer gebruiken om je bedrijf te verbeteren. Het is bijna zonde om het niet te proberen.

Over het algemeen heb je als online ondernemer ook veel minder vaste kosten dan iemand die een bedrijfspand en werknemers heeft. Vergis je niet: hosting voor een ‘grote’ website kan ook duur zijn, maar lang niet zo prijzig als winkel- of bedrijfspanden.

Met relatief weinig werk veel kunnen verdienen

Kies je voor een vorm van online ondernemen als affiliatemarketing, waarbij je andermans producten verkoopt of leads aan bedrijven levert? Dan heb je eigenlijk geen plafond aan je verdiensten. Doordat je niet op basis van uurtje-factuurtje werkt, kan je veel meer geld verdienen dan wanneer je dat wel deed. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor online cursussen. Je maakt de cursus één keer, schaaft eventueel met enige regelmaat wat bij, en blijft daarna geld verdienen zonder dat je er écht voor hoeft te werken.

Het kan altijd doorgaan

Tot voor kort hielden we hier geen rekening mee, maar het is toch goed om te benoemen: zelfs in tijden van fysieke isolatie en verregaande (terechte) maatregelen die onze bewegingsvrijheid beperken, is het mogelijk om door te gaan met je onderneming. Hoe anders is dat voor een schoonheidssalon of een kapper? Maar zelfs dan biedt online een uitkomst: bijvoorbeeld door online video’s te maken met instructies over hoe je je haren krult of een videocursus voor schoonheidsspecialisten in wording.

Iedereen kan het (leren)

Het fijnste? Iedereen kan online ondernemen. Vrijwel elke dienst (en elke winkel) is om te denken naar een online variant of aanvulling. En het allerbéste nieuws: je hoeft het niet alleen te doen. Neem bijvoorbeeld contact met ons op om met je mee te denken, volg een cursus in videobewerking, huur een webdesigner in en start je online onderneming.