Als ondernemer onvoorziene kosten voorkomen

Ondernemen is een fantastisch avontuur. En een avontuur met risico’s. Er moet namelijk brood op de plank komen. Niet alleen op jouw plank — ook op die van jouw leveranciers en eventuele werknemers. Onvoorziene kosten zie je, zoals de naam al doet vermoeden, niet aankomen. Toch zijn er dingen die je kan doen om onvoorziene kosten te voorkomen.

Zeker als startende ondernemer is het niet gek als je door de (geld)bomen het financiële bos niet meer ziet. Je hebt een hoop om rekening mee te houden en daar glipt weleens iets tussendoor. Heb jij bijvoorbeeld je belangrijkste risico’s afgedekt? Lees hier wat je doet om het risico op onvoorziene kosten te minimaliseren.

Houd rekening met wanbetalers

We willen graag het beste in de mens zien, maar helaas zijn er toch altijd mensen die facturen nooit betalen. Soms is het onvermogen, soms onwil en soms simpelweg oplichting. Het loont — letterlijk en figuurlijk — om hier op alle vlakken rekening mee te houden. Zet een duidelijke betalingstermijn op je facturen, stuur herinneringen als ze niet op tijd betaald zijn en bel gerust na. Neem je betalingstermijn en -voorwaarden ook mee in je (door een jurist opgestelde) algemene voorwaarden. Mocht je ooit de juridische kant op moeten, dan weet je zeker dat je sterk staat. Oh, en onthoud ook dat facturen vaak niet op dezelfde dag betaald worden, dus verstuur ze altijd op tijd.

Tip: lees ook onze 6 tips om af te rekenen met wanbetalers.

Dek je risico’s af

In loondienst denk je niet zo na over risico’s. Je krijgt tijdens ziekte doorbetaald en betaalt hoogstens een paar dagen uit eigen zak. Als je per ongeluk de kantoorprinter kapotmaakt of als de koffiemachine het loodje legt als jij net je cappuccino staat te tappen, is er niemand die jou de rekening opdient. Hetzelfde geldt als je bij een klant die net iets te dure vaas per ongeluk omstoot. Je werkgever regelt dit allemaal voor je. Zodra je ondernemer bent, komt wel alles op jouw bordje. Dat is niet het enige onvoorziene-kosten-risico dat je loopt. Raak je arbeidsongeschikt, dan is een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een broodfonds een uitkomst. Zorg ook dat je goed ingedekt bent in het geval van zieke medewerkers, want ook die kosten lopen soms hoog op. Denk ook aan rechtsbijstandverzekering, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, goederen- en voorraadverzekering en een bedrijfsstagnatieverzekering.

Loop niet te hard van stapel

Als ondernemer zie je altijd kansen. In de vorm van investeringen, samenwerkingen, leuke klussen en andere mogelijkheden die geld en/of tijd kosten. In principe niets mis mee, verre van zelfs. Het is een ander verhaal als je alles tegelijkertijd wil doen en uit enthousiasme niet nadenkt over wat het beste bij jou, je bedrijf en je plannen past. Waak ervoor dat je tijd besteedt aan dingen die je niet verder helpen.

Stel een financieel plan op

Zeker als starter wil je gewoon aan de slag. Alles is leuk, nieuw en uitdagend. Maar vergeet niet dat je ook aardig wat kosten maakt. Bedenk dus wat je ideale inkomen is, wat je te verwachten uitgaven zijn en hoe hoog de prijs van je dienst of product moet zijn. Op die manier heb je een goede inschatting van wat er maandelijks binnen moet komen en of dat haalbaar is.

De Belastingdienst wil ook wat

Ja, leuker kunnen ook wij het niet maken. Makkelijker dan weer wel. De Belastingdienst wil namelijk ook wat van je omzet en je inkomen. Het is vaak meer dan je denkt, dus zet zeker niet alleen de btw opzij. Zet zo’n 40 procent van je inkomsten op een aparte rekening om ervoor te zorgen dat je die blauwe enveloppen zonder buikpijn openmaakt.

Hulp nodig bij je financiën of administratie?

Veel ondernemers vinden het fijn als er iemand met ze meekijkt en -denkt. Dat ze gewezen worden op kansen of veranderingen in de boekhouding. En daar zijn wij voor. Wij weten of het slim is om te investeren, hoe je je bedrijf gezond houdt, of winst uitkeren een goed plan is én hoe je zo min mogelijk belasting betaalt. Wil je ook advies over personeel, contracten of andere strategische hr-zaken? Prima. Onze mensen staan altijd voor je klaar. Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden.