Elke ondernemer moet ergens beginnen. Ben je een dienstverlener en heb je naast een laptop en een boekhouder niets nodig, dan heb je niet per se een enorm startkapitaal nodig. Een financiële buffer is dan mooi meegenomen, maar dat hoeven geen tonnen te zijn. Laat je producten produceren, neem je mensen aan en heb je een mooi pand nodig? Dan verandert de zaak.
Als je geld nodig hebt om je bedrijf te starten, heb je een aantal opties. Misschien heb je zelf al een aardig zakcentje bij elkaar gespaard of heb je familie die in je gelooft en je graag helpt. Of misschien wil je op een andere manier van start gaan. Er is een hoop mogelijk en dat leggen we je hier allemaal uit! Dit zijn dé 6 manieren om je bedrijf te financieren.
Je bedrijf starten met je eigen geld
De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk het eigen (spaar)geld. Je hoeft dan niet op zoek naar externe partijen die je helpen je bedrijf van de grond te krijgen en dat is een veilig idee. Het hoeft niet per se geld te zijn dat op een bankrekening staat. Ook goederen, bedrijfsmiddelen of een pand mag je als eigen vermogen gebruiken voor de financiering van je bedrijf. Onthoud dat er veel aftrekposten en fiscale regelingen zijn, waardoor je je lasten kan verlagen. Denk aan dingen als je auto zakelijk of privé rijden, afschrijvingstermijnen versnellen, een andere rechtsvorm kiezen, bedrijfsmiddelen huren in plaats van kopen, werken met flexkrachten in plaats van vaste medewerkers… er zijn heel veel opties. En wij denken natuurlijk graag met je mee.
Financiële steun van familie en/of vrienden
Soms heb je de mazzel dat familie en/of vrienden een duit in je zakje willen en kunnen doen. Je hebt dan waarschijnlijk een goede band en die wil je niet verpesten. Maak daarom goede afspraken — want hoewel het een informele lening is, het blijft een lening. Het is slim een contract op te stellen, waarin je onder andere opneemt: • wie de lener en wie de uitlener is • om welk leenbedrag het gaat • hoeveel rente je betaalt • hoe je aflost • hoe je betaalt • wat de looptijd is Maak ook afspraken over de gevolgen als het je helaas niet lukt om terug te betalen, over tussentijdse opzegging, vervroegd oplossen en het aangaan van andere kredieten tijdens je leenperiode. Je wil geen scheve ogen, dus voorkom dat dan ook. Denk je wel aan de Belastingdienst? Als je familie of vrienden de lening renteloos verstrekken, ziet de Belastingdienst het rentevoordeel als een schenking. Zodra dit boven de schenkingsvrijstelling uitkomt, moet je belasting betalen over dit voordeel.
Investeerders: van crowdfunding tot business angels
Om geld bij elkaar te krijgen voor je bedrijf, is het vinden van investeerders ook een optie. ‘De investeerder’ bestaat niet — er zijn heel veel verschillende investeerders. Van crowdfunding tot business angels en van venture capitals tot universiteiten.
Tip: lees onze blogpost over hoe je investeerders vindt.
Lening bij de bank
Waar je — naast eigen geld — meteen aan denkt bij de financiering van je bedrijf: de bank. Het is mogelijk bij de bank aan te kloppen voor geld. De bank biedt verschillende kredieten en leningen, zoals een rekening-courant, een bedrijfskrediet of een bedrijfshypotheek. Voor starters zijn er ook speciale kredieten. Een bank leent je niet zomaar geld, want ze willen natuurlijk wel graag dat het geld ooit terugkomt. Daarom moet je goed voorbereid voor de dag komen. Om de bank te overtuigen, heb je op zijn minst een ondernemingsplan nodig. Het liefst op 1 A4 samengevat, met daarin ook je financieringsplan en de inbreng van eigen vermogen. Ga trouwens niet alleen bij je eigen bank langs, maar kijk ook eens bij anderen. Wie weet heb je daar betere voorwaarden.
Overheidsregelingen
Hoewel er geen algemene subsidies voor startende ondernemers zijn, bestaat er wel wat fiscale regelingen, kredieten en meer. Zo bestaat er een MKB-krediet, een vroegefasefinanciering en in bepaalde provincies zelfs een ondernemersregeling. Op het ondernemersplein van KvK vind je veel meer informatie over de subsidies en regelingen die beschikbaar zijn voor startende ondernemers.
Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen
Heb je een inkomen op bijstandsniveau, bijvoorbeeld doordat je een WW-uitkering hebt? Als startende ondernemer kan je dan een bedrijfskapitaal aanvragen op grond van het Besluit Bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Meestal is het kapitaal een lening. Ben je een startende zelfstandige met bijstandsuitkering, dan krijg (leen) je een starterskrediet van maximaal €36.762. Je vraagt dit krediet aan bij de sociale dienst van je gemeente.
Mogen wij je helpen?
Ben je benieuwd naar wat voor jou het handigst is om te doen? We denken heel graag met je mee. Van je beste ondernemingsvorm tot het kopen of huren van een pand. Van een auto van de zaak tot zakelijk geld lenen. We helpen je het beste uit jezelf en uit je onderneming te halen. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.