Overweeg je geld te lenen van je eigen bv? Dat kan, als je je aan een aantal voorwaarden houdt. Welke voorwaarden dit zijn en wat de beste opties zijn voor geld lenen van je eigen onderneming? In deze blogpost verschaffen we je duidelijkheid!
Omdat er bij een eenmanszaak of vof (bijna) geen verschil is tussen het privévermogen en het zakelijke vermogen, is deze blogpost gericht op ondernemers met een eigen bv. Als Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) kan het interessant zijn geld te lenen uit je eigen onderneming voor het financieren van bijvoorbeeld je nieuwe woning.
Geld lenen uit je eigen onderneming: lening of rekening-courant-krediet?
Geld lenen uit je eigen onderneming kan natuurlijk op rekening-courant: een rekening waar je bedragen tussen je privérekening en je onderneming heen en weer boekt. Bijvoorbeeld als je privé even iets voorschiet wat voor je onderneming is. Dit gaat om bedragen tot €17.5000. Tenminste, de Belastingdienst heeft aangegeven dat ze bij rekening-couranten tot dit bedrag niet strikt kijken naar het rentepercentage en/of het wel écht zakelijk is. Loopt je rekening-courant hoger op dan dit bedrag? Dan valt het onder een lening. Zelfs als je rekening-courant maar een dag hoger is dan €17.500, moet je rente betalen. Houd het bedrag dus altijd goed in de gaten! Het wezenlijke verschil: een lening heeft een (vaste) looptijd en aflossing, terwijl rekening-courant een doorlopend krediet is.
Zakelijke voorwaarden bij een lening
Ga je inderdaad voor een lening? Dan moet je voldoen aan zakelijke voorwaarden, zoals aflossingstermijnen, rentepercentages, gestelde zekerheden en continuïteitsrisico van de onderneming. Inderdaad: ‘gewoon’ alsof je het geld uitleent aan een derde.
Rentepercentage bij geld lenen uit eigen bv
Het is bij een lening van je eigen onderneming niet zo simpel als ‘ik hanteer gewoon de rentepercentages die banken onderling aanhouden’. De Belastingdienst vindt dat je onderneming een groter risico loopt door het geld uit te lenen aan een privépersoon. Daarom komt er een risico-opslag bij kijken.
Hoe bereken je het rentepercentage dan wel?
• Kijk naar de rente die de markt voor particuliere beleggers hanteert en verhoog dit met de risico-opslag;
• Vraag jezelf af hoe groot het risico is dat je de lening niet terugbetaalt; hoe groter het risico, hoe hoger je rentepercentage;
• Is het rentetarief vast of variabel? Vaste tarieven liggen meestal hoger dan variabele rentes.
Denk naast je rentepercentage en aflossing ook na over:
• gestelde zekerheden, want leningen zonder bijvoorbeeld pandrecht kan de Belastingdienst als niet-zakelijk zien;
• de hoogte van de lening, want als je lening dusdanig hoog is dat je bijvoorbeeld je personeel niet meer kan betalen, is je lening niet meer zakelijk te noemen.
Ondanks dat het een lening aan jezelf is, is het verstandig je voorwaarden vast te leggen in een leningsovereenkomst. Mochten er later vragen over komen, dan heb je altijd alles zwart op wit staan om op terug te vallen.
Let op: als je niet voldoet aan de zakelijke voorwaarden of je niet houdt aan de overeenkomst, dan kan de Belastingdienst de lening als inkomen beschouwen. Dat kost je belasting en misschien zelfs een boete.
Zakelijke lening en je belastingaangifte
Als je geld leent uit je eigen bv, neem je dit in twee aangiftes mee:
• je aangifte inkomstenbelasting (privé);
• je aangifte vennootschapsbelasting (zakelijk).
Vragen over geld lenen uit je eigen onderneming?
Wil je meer weten over geld lenen van je eigen onderneming? We adviseren je graag! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden, het verwerken in de aangiftes of hulp bij je zakelijke voorwaarden.