Wil je je bedrijf draaiende houden, dan is gezond werkkapitaal onmisbaar. Om ervoor te zorgen dat je aan je financiële verplichten voldoet en dat je genoeg overhoudt om een goede boterham van te eten. Het is belangrijk dat er meer geld binnenkomt dan er weer uit gaat. Dan heb je een gezond bedrijf én dito werkkapitaal. Maar wat zegt die term precies? En is het dan slim om zo veel mogelijk werkkapitaal te hebben? Je leest het hier!
Wat is werkkapitaal eigenlijk?
Iedere onderneming heeft kosten. Zelfs als je online onderneemt, zonder kantoorpand en zonder een team van freelancers of mensen in vaste dienst. Werkkapitaal is het geld dat je gebruikt om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Dat bestaat niet alleen uit geld op je bankrekening of cash — ook je voorraad, debiteuren en liquide middelen tellen mee. Hiermee betaal je dus je mensen, de huur van je ruimte, je leveranciers en het aanvullen van je voorraad. Maar hoeveel werkkapitaal heb je nodig?
Zo veel werkkapitaal heb je nodig
Het is duidelijk: het is belangrijk dat je de juiste balans vindt in de hoogte van je werkkapitaal. Afgelopen jaren maakten dat voor veel ondernemers pijnlijk duidelijk: zelfs met een flinke laag spek op de botten was (en is) het voor velen lastig vol te houden. En toch is het ook niet slim om zo veel mogelijk werkkapitaal te hebben. Je werkkapitaal zit ‘vast’ en is niet direct uit te geven. Dat betekent dat je dus minder ruimte hebt om te investeren — zoals in de groei van je bedrijf. Het is ook risicovol: zit al je werkkapitaal in je voorraad en blijkt die onverkoopbaar, dan zit je met de gebakken peren. Kortom: veel werkkapitaal staat niet per definitie gelijk aan een financieel gezond bedrijf. Werkkapitaal levert namelijk niet direct en niet altijd iets op. Kijken we naar de juiste hoeveelheid werkkapitaal, dan is het voortdurend zoeken naar de juiste balans voor jou.
Tip: hou het betaalgedrag van je klanten goed in de gaten. Betalen veel klanten te laat, dan kom je sneller in de knoei met je werkkapitaal.
Bereken jouw werkkapitaal
Om je werkkapitaal van jouw bedrijf te berekenen, moet je drie dingen weten: de vlottende activa, de liquide middelen en de vlottende passiva. Debiteuren, voorraden en overige vorderingen zijn je vlottende activa, liquide middelen is het totaalbedrag aan geld dat je bedrijf bezit (bankrekening(en) en in de kas) en de kortlopende schulden en kort vreemd vermogen / debiteuren vallen onder je vlottende passiva.
Weten of je voldoende geld hebt om aan je financiële verplichtingen te voldoen? Je berekent je bruto en netto werkkapitaal zo:
Bruto werkkapitaal = voorraad + debiteuren + liquide middelen
Netto werkkapitaal = bruto werkkapitaal – crediteuren
Het bruto werkkapitaal is je vlottende activa (liquide middelen, voorraad en debiteuren). Breng je je kortlopende schulden hierop in mindering, dan weet je jouw netto werkkapitaal.
Tips voor een gezond werkkapitaal
Als je het lastig vindt die juiste balans te vinden, ben je absoluut niet de enige. Deze tips helpen je bij het krijgen en behouden van een gezond werkkapitaal.
• Krijg inzicht in je voorraad en weet welke producten makkelijk en minder makkelijk verkopen, want in al je onverkochte producten zit je geld vast
• Factureer op tijd en houd in de gaten of alles (op tijd) betaald is
• Bekijk de kredietwaardigheid van nieuwe klanten, zodat je de kans op wanbetalers verkleint
• Werk aan meerdere inkomstenstromen, zodat je bedrijf minder kwetsbaar is
Meer inzicht in werkkapitaal en wat je doet om je winst te vergroten?
Wil je graag hulp bij het krijgen van inzicht in je financiën? Activaa helpt. Niet alleen werken aan een gezond werkkapitaal voor jou — ook door te ontdekken wat je kan doen om meer omzet en winst te draaien met je bedrijf. We helpen niet alleen met je cijfers en administratie, maar ook met businesscoaching. Zullen we een virtuele kop koffie doen en bekijken wat jouw mogelijkheden zijn?