Mensen kopen niet per se je product, dienst of andere aanbod — ze kopen een gevoel, een verhaal, een verbinding, een resultaat. Toch voelen veel ondernemers zich ongemakkelijk bij (bepaalde) marketingstrategieën die overdreven emotioneel of manipulatief aanvoelen. Maar wat als je op een authentieke manier een sterke emotionele band opbouwt met je doelgroep? Je leest hier hoe.
1. Wees menselijk en herkenbaar
Authenticiteit is van oudsher de sleutel tot vertrouwen. En als je íets nodig hebt als ondernemer, nog meer dan een goed aanbod, dan is het wel vertrouwen van je doelgroep. Volgens het effect “Mere Exposure” voelen mensen zich meer op hun gemak bij dingen die ze vaker tegenkomen. Ook wel de kracht van herhaling. Hoe vaker jij op een oprechte, eigen manier zichtbaar bent, hoe meer vertrouwen je opbouwt.
Dit doe je door…
• je eigen verhaal te delen, inclusief obstakels die je overwon (bekijk Upfront eens om te zien hoe zij dat doen)
• inzicht te geven in je werkwijze en je visie
• geen gepolijst, perfect beeld neer te zetten, maar juist eerlijk te zijn
Zo kan een ondernemer in de duurzame mode haar worstelingen delen met het vinden van milieuvriendelijke stoffen. Dit maakt haar merk persoonlijk (want het is háár zoektocht) én haar missie voelbaar. Klanten identificeren zich met haar waarden en voelen zich daardoor meer betrokken bij het bedrijf. Daarnaast zorgt die transparantie en eerlijkheid voor een hoge gunfactor, waardoor mensen eerder geneigd zijn te kopen.
2. Gebruik storytelling
Verhalen winnen het áltijd van droge feiten. We vertellen al zolang als we bestaan verhalen en onthouden dit veel beter dan gegevens. Wist je dat neurowetenschappelijk onderzoek bewijst dat verhalen de productie van oxytocine (een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij verbinding en sociale contacten) stimuleert, waardoor je meer vertrouwen en empathie opwekt?
Denk aan…
• delen van klantverhalen, waarin zij een transformatie doormaakten dankzij jouw aanbod
• laten zien hoe jouw product of dienst achter de schermen tot stand komt
• verwoorden van je missie en waarden op een pakkende manier die aansluit bij je doelgroep
Zo deelt een fotograaf niet alleen portfoliofoto’s, maar vertelt-ie ook het verhaal áchter die plaatjes. Hoe ging de shoot? Hoe voelde de klant zich en wat deed de fotograaf om tot die ontspannen, mooie kiekjes te komen? Zo voelt de potentiële klant dat mooie foto’s ook voor haar of hem weggelegd zijn en krijgen ze, mede dankzij de herkenning in de emoties van de gefotografeerde, nog meer vertrouwen in het kunnen van de fotograaf.
3. Speel in op emoties zónder te manipuleren
Mensen beslissen op basis van emotie, pas daarna onderbouwen ze dit rationeel — dus door na te denken in plaats van te voelen. Dat betekent dus níet dat je je mensen met overdreven marketingtrucs hoeft te bespelen.
Focus je op…
• waarde en oprechte voordelen, in plaats van schaarste en angst
• inspirerende en positieve emoties, zoals dus dat vertrouwen en plezier
• interactie en connectie met je doelgroep, in plaats van alleen maar zenden
Denk aan een opleidingsinstituut dat mensen helpt naar meer zelfvertrouwen. Dat instituut plaatst het beste geen berichten als ‘Voel ook jij je een mislukking?’, maar draait het juist om: ‘Wil ook jij met meer vertrouwen leven?’
Dat geeft juist een positieve en motiverende draai aan het probleem, waardoor je mensen aanspreekt zonder op hun pijnlijke plekken te drukken en zonder schuldgevoelens aan te boren.
4. Geef een communitygevoel
Mensen willen zich onderdeel voelen van iets. Van een vriendengroep, maar ook bijvoorbeeld je werk. En dat is ook precies de reden dat we bijvoorbeeld festivalbandjes blijven dragen totdat ze tot op de draad versleten zijn; we laten zien dat we onderdeel zijn van een grotere groep. De Social Identity Theory stelt dat mensen zich sterker verbonden voelen met merken waar ze zich mee kunnen identificeren.
Bouw dus een betrokken community door…
• actief de dialoog aan te gaan op sociale media
• klanten en volgers een stem te geven met polls, Q&A’s, user-generated content
• offline of online evenementen te organiseren waar ze elkaar kunnen ontmoeten.
Dat opleidingsinstituut kan bijvoorbeeld een besloten Facebookgroep starten waar studenten ervaringen delen en elkaar helpen. Dit verhoogt niet alleen de klanttevredenheid — het zorgt ook voor langdurige loyaliteit.
5. Wees consistent en betrouwbaar
Een merk waar we ons emotioneel aan hechten, voelt vertrouwd. Daarom is het belangrijk dat je in álles consistent en betrouwbaar bent. Het Brand Consistency Principle schept een consistente merkbeleving en daar houden je mensen van.
Dus…
• hanteer een consistente tone of voice en een dito visuele stijl (branding)
• kom na wat je belooft (en zeg dus ook wat je doet) en heb je klantenservice op orde
• wees regelmatig zichtbaar en deel waardevolle content
Een interieurstylist doet dit bijvoorbeeld door wekelijks praktische stylingtips te delen in haar nieuwsbrieven en op sociale media. Door haar stijl te leren kennen, te zien dat ze écht waarmaakt wat ze belooft en dat ze weet waar ze het over heeft, bouwt zij aan een vertrouwensband met haar doelgroep. En ‘haar mensen’ zijn dan dus sneller geneigd om haar in te schakelen voor advies en uitvoering.
Samenwerken aan groei, zodat je je plezier, winst en vertrouwen maximaliseert?
Emotionele binding met klanten draait om echtheid, verhalen en consistentie. Door oprechte connecties te maken en waarde te leveren, zorg je voor een loyale klantenkring zonder marketingtrucs. Psychologische principes bewijzen het keer op keer: vertrouwen groeit door herkenning, storytelling activeert empathie en een gedeelde identiteit versterkt (ver)binding. Wil je klanten die niet alleen kopen, maar ook ambassadeurs worden? Dan is authentieke connectie een mooie manier.
Vind je het prettig om een team naast je te hebben staan dat zich bezighoudt met je administratie, je financiële doelen, je fiscale voordelen en je doelen? Activaa helpt je graag met een effectieve bijdrage aan je plannen voor je omzetgroei. Niet alleen door te kijken naar je cijfers, maar ook door je te coachen en je te voorzien van het beste advies. Kop (virtuele) koffie doen en je mogelijkheden bespreken? Vinden we leuk!