Vijf tips voor fitte werknemers (die je veel geld opleveren!)

Als ondernemer heb je het al druk genoeg. Je bent blij als je in de avond op de bank ploft en heel even niets meer hoeft. Toch kan het enorm lonen lekker te gaan sporten. En dat geldt niet alleen voor de ondernemer, maar ook voor de werknemers! Sterker nog: je verdient geld aan fitte werknemers. Energieke werknemers doen hun werk beter en zijn veel minder lang en minder vaak ziek. Vertaal dat eens naar keiharde euro’s? Lees hier de 5 tips voor fitte werknemers!

Het belang van fitte werknemers

Waarom dat sporten zo belangrijk is? Nou, we zitten veel te veel en bewegen veel te weinig. Gemiddeld doen we er ongeveer drie kwartier over om om het werk te komen, waar we een hoge bloeddruk en een hoger cholesterolgehalte van krijgen. De files maken ons depressief en het in de auto zitten maakt ons dik. Denk je nu ‘Ik ben hartstikke veel op zakenreis, dus bij mij zal het zo’n vaart niet lopen’? Slecht nieuws: mensen die vaak weg zijn voor het werk lopen een groter risico op obesitas en een hoge bloeddruk. Ben je meer dan twintig dagen per maand op zakenreis, dan slaap je minder, drink je meer alcohol, eet je ongezond en heb je meer stress. Werk je in de zorg of bij de overheid? Dan moet je zéker even verder lezen, want daar is het ziekteverzuim met 5 procent het hoogst. Gemiddeld ligt het ziekteverzuim op 3,9 procent.

Het goede nieuws is: het is vrij simpel fitte werknemers te hebben of er één te zijn. En de Belastingdienst wil je daar een handje bij helpen.

Voordelen van fitte werknemers

We schreven het al: fitte werknemers zijn minder lang en minder vaak ziek. Maar er kleven veel meer voordelen aan fitte werknemers:
• ze zijn productiever, waardoor ze meer gedaan krijgen voor je bedrijf
• een fitte werknemer kan zich beter concentreren, waardoor het werk van betere kwaliteit is
• fitte werknemers komen minder snel thuis te zitten, wat volgens een onderzoek van PWC en TNO het Nederlandse bedrijfsleven een bedrag van €240 miljoen oplevert
• als je met je bedrijf activiteiten onderneemt om de werknemers fit te houden, heb je een betere werksfeer en een goed teamgevoel waardoor werknemers net wat harder voor elkaar zullen lopen
• zitten je werknemers goed in hun vel, dan stralen ze dit positief uit naar je klanten

5 tips voor fitte werknemers

1. Neem de benenwagen in plaats van de auto
Per dag moet je minimaal een half uur bewegen en dan hebben we het niet over het tikken met je pen als je achter je bureau zit. Reis je elke dag met de auto naar je werk? Kijk eens of er mogelijkheden zijn om een stuk te fietsen, tijdens je pauze te gaan wandelen of toch eens het openbaar vervoer te nemen. Reis je altijd al met het openbaar vervoer, maar heb je het idee dat je te weinig beweegt? Stap dan eens een halte eerder uit als dat kan of loop een toeristische route als je naar huis gaat.

2. “Mind your step”
Je hoeft hier niet per se voor naar de luchthaven, maar het is wel slim bij te houden hoeveel stappen je per dag zet. Je kan hier een mooie gadget voor open als een Fitbit, maar op veel smartphones kan je (gratis) apps downloaden die je stappen tellen. Op een iPhone heb je bijvoorbeeld de app ‘Gezondheid’ die alles keurig voor je bijhoudt. Ga jij voor de 10.000 stappen per dag?

3. “Maar ik rook niet”
Ken je die reclames nog: “Maar ik rook niet!”? Zitten is het nieuwe roken. Uit een onderzoek van University of Leicester onder bijna 800.000 personen blijkt dat degenen die dagelijks het langst zaten maar liefst twee keer zoveel kans hebben op diabetes en tweeënhalf keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Gelukkig is dit makkelijker op te lossen dan een sigarettenverslaving. Loop wat vaker heen en weer om drinken te pakken (drink ook gerust water voor je maaltijd, want dan heb je minder trek), ga naar een collega toe in plaats van de telefoon te pakken of een e-mail te tikken en vergader staand. Je vergadering is dan ook een stuk sneller afgelopen en effectiever! Maar… heb je een functioneringsgesprek? Dan kan je beter gaan zitten. Als je staat, komt kritiek harder aan.

4. Haal geen snelle, vette hap
Ben je veel onderweg of werk je bij een winkelcentrum waar je al snel zwicht voor een snelle, vette hap? Neem als werknemer het liefst je eigen lunch mee of kies een gezond menu. Bied weerstand als je tankt en je het beroemde broodje bal uit de jus ziet en kies iets waar je aderen niet direct van dichtslibben. Verzorg je als werkgeer het eten en drinken voor je werknemers? Dan mag je een deel van de btw aftrekken.

5. De Belastingdienst kan het wél leuker maken!
De laatste en zeker niet de onbelangrijkste tip: de Belastingdienst is dan de beroerdste niet. Ze doen heel sportief een duit in het zakje! Je werknemer mag een eigen fitnesscentrum uitzoeken en de kosten bij de werkgever indienen. Die kosten verreken je dan met het brutoloon, waardoor beiden besparen. Alleen maar winnaars! Zorg je er als werkgever voor dat je binnen de forfaitaire ruimte blijft, dan vindt er ook geen eindheffing plaats. De Belastingdienst heeft het administreren van vergoedingen versimpeld door de werkkostenregeling in te voeren. Vind je het toch nog lastig, laat Activaa je dan helpen. Neem gerust contact met ons op!