Netwerken? Dat doe je zo!

Met een eigen bedrijf ontkom je er niet aan te netwerken. Of je nou zzp’er bent of aan het roer staat van een grote bv: mensen leren kennen is áltijd handig. Veel ondernemers vinden netwerken lastig, niet leuk of alleen maar tijdrovend. We geven je de beste tips om goed te netwerken en er het maximale uit te halen. Zonder dat je jezelf in ongemakkelijke situaties hoeft te begeven.

Het is niet gek als je het netwerken spannend vindt. Of als je bang bent dat je te opdringerig of commercieel overkomt. Daar hebben meer mensen last van. Toch raden we je aan te gaan netwerken en te onthouden dat jezelf promoten en geld verdienen niet vies is.

Ga naar een netwerkborrel

De meest voor de hand liggende optie: ga naar een netwerkborrel. Is het er eentje met een gastenlijst? Vraag die van tevoren op, zodat je precies weet wie er komen en of daar voor jou interessante mensen bij zitten. Pas je pitch eventueel iets aan met dingen die voor hen interessant zijn en maak een selectie van de ondernemers die jij graag wil spreken. Dan weet je ook zeker dat je niet bij bekenden blijft plakken, omdat je die nou eenmaal kent. Je hebt een doel op een netwerkborrel: mensen leren kennen en misschien zelfs samenwerken of opdrachten scoren.

Geen fan van netwerkborrels, maar heb je jezelf moed ingesproken en ga je tóch? Met frisse tegenzin en een laagje lood in je schoenen? Ga dan vooral te vroeg. Zo zorg je ervoor dat je aankomt voordat er groepjes gevormd zijn en komen mensen juist met jóu praten, omdat je er al bent. Dat maakt het veel makkelijker contact te maken. En je hebt ook nog eens alle aandacht voor een diepgaand gesprek.

Organiseer zelf een evenement

Heb je een kantoorpand of weet je een leuke locatie én heb je een goed idee voor een evenement? Organiseer het dan zelf! Nodig bijvoorbeeld een leuke spreker uit, zorg voor fijne catering en nodig de mensen uit die je graag wil spreken en leren kennen. Het is handig je evenement een thema te geven, zoals bijvoorbeeld ‘online presentatie’ of ‘investeren’. Maak ruimte voor een interactie, door in groepen sessies te doen of een spel te spelen. Voordat je je evenement organiseert wat dingen om rekening mee te houden: op tijd beginnen, uitnodigingen vroeg de deur uitdoen, zodat niet alle agenda’s al vol zitten, een locatie vinden met voldoende parkeergelegenheid en alle mogelijkheden voor je evenement, zoals bijvoorbeeld schermen voor presentaties.

Wat tips voor een geslaagd evenement:
• zend niet alleen, maar luister ook goed — wie weet kent je gesprekspartner heel veel mensen die jouw klant willen zijn
• maak een afspraak om jullie gesprek voort te zetten als het ‘te lang’ duurt, want je wil op je evenement zo veel mogelijk mensen spreken en leren kennen
• bedenk wie jij aan elkaar kan koppelen, zodat je een goede indruk achterlaat en mensen ook écht verder helpt
• nodig de mensen die je spreekt al meteen uit op LinkedIn, als je nog niet met elkaar gelinkt bent, zodat contact opnemen heel makkelijk en laagdrempelig is

Laat jezelf zien op sociale media

Voel je er weinig voor om allerlei evenementen af te struinen en overal in levenden lijve je gezicht te laten zien? Dat hoeft ook niet per se. Sociale media werken ook heel goed om te netwerken. Je raakt heel makkelijk met elkaar aan de praat. Vaak vind je ontzettend veel informatie over de persoon en het bedrijf, dus je weet precies of jullie iets aan elkaar hebben. Klikt het online? Dan is de stap naar een offline ontmoeting zo gemaakt.

Op LinkedIn vind je bijvoorbeeld ook heel veel groepen waar gelijkgestemden zitten. Makkelijker en effectiever kan bijna niet.

Neem contact op met iemand die jou inspireert

Is er een ondernemer die jij om wat voor reden dan ook graag wil spreken? Trek dan gerust je stoute schoenen even aan om contact op te nemen. Houd er wel rekening mee dat ook voor andere ondernemers tijd geld is, dus dat de meeste mensen niet alleen maar voor de gezelligheid een bakkie koffie met je gaan drinken. Zorg dat jij ook iets te bieden hebt en maak dat ook meteen duidelijk als je contact met hem of haar opneemt. Wie weet wat voor moois eruit voortkomt!