Prinsjesdag 2018: de veranderingen voor ondernemers waar je van op de hoogte moet zijn

De derde dinsdag in september – beter bekend als Prinsjesdag – is geweest. De dag met dé koffer, de Miljoenennota en het Belastingplan. Het regende weer cijfers en veranderingen. Tijd om je alles te vertellen over de veranderingen voor ondernemers, die op zijn vroegst per 1 januari 2019 ingaan.

Belastingschijven inkomstenbelasting van vier naar twee

Vanaf 2019 voert het kabinet de nieuwe schijven in fases in. Volgend jaar is het tarief in de huidige eerste schijf 36,65 procent en in de tweede en derde schijf 38,1 procent. Per 2021 geldt een basistarief van 37,05 procent en een toptarief van 49,5 procent voor inkomens boven €68.507.

Verlaagde btw-tarief verhoogd

Per 1 januari 2019 is het verlaagde btw-tarief geen 6 procent meer, maar 9 procent. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de consument die nu meer kwijt is voor de boodschappen, maar ook voor ondernemers. Leveranciers van meerdere goederen en diensten moeten dit tarief aanpassen. Houd dit dus goed bij in je administratie als het voor jou geldt en pas het aan op je facturen. Tip: misschien is het handig om dus vooruitbetalingen te doen als je zelf gebruikmaakt van de diensten en goederen die in prijs stijgen per 1 januari.

Vrijstelling van omzetbelasting

Zet je jaarlijks minder dan €20.000 om? Je mag dan in 2020 kiezen voor vrijstelling van omzetbelasting. Dit geldt alleen voor de door jou in Nederland geleverde goederen en diensten. Let op: dit geldt pas vanaf 1 januari 2020, dus reken je niet per 2019 al rijk.

Dividendbelasting afgeschaft

Keer je winst uit aan je aandeelhouder(s)? Daar betaal je nu 15 procent belasting over en op je aangifte inkomstenbelasting ook 10%. Vanaf 1 januari 2020 vervalt de dividendbelasting. Hoewel is heel mooi klinkt, zal de heffing voor de inkomstenbelasting 25% worden. Feitelijk is er dus alleen sprake van een verschuiving van het betalingsmoment. Dat zeggen ze er op het nieuws nooit bij…

Vennootschapsbelasting verlaagd

De vennootschapsbelasting gaat in stapjes omlaag. Met hoeveel, dat hangt af van je winst. Ligt jouw winst lager dan €200.000? Dan daalt de vennootschapsbelasting van 20 naar 16 procent. Bedrijven met een winst hoger dan €200.000 maken een minder grote stap: van 25 naar 22,25 procent.

Arbeidskorting stijgt

Ben je een zelfstandig ondernemer die tussen de €20.000 en €60.000 verdient of heb je werknemers met dat loon in dienst? De arbeidskorting stijgt, wat betekent dat je meer overhoudt van dat bedrag. Een werknemer die €35.000 per jaar verdient, gaat er hierdoor het meeste op vooruit!

Profiteren van investeringsregeling? Doe het nog in 2018!

Hoewel de Energie-InvesteringsAftrek (EIA), VAMIL en de milieu-investeringsaftrek blijven bestaan in 2019, raden we je aan er nú gebruik van te maken als je dat wil. Het aftrekpercentage van de EIA gaat met bijna 10 procent omlaag naar 45 procent.

Fiets van de zaak?

De fiscale regels voor een fiets moeten volgens het kabinet simpeler. Vanaf 2020 geldt een bijtelling van 7 procent voor privégebruik van een bedrijfsfiets. Met andere woorden: een werknemer telt 7 procent van de adviesprijs van de fiets op bij het inkomen. Elektrische fietsen vallen hier nu ook onder.

Werk je met vrijwilligers?

Heb jij vrijwilligers in je bedrijf die je beloont met een onkostenvergoeding? Per 2019 gaat de onbelaste onkostenvergoeding omhoog naar €1.700 per jaar of €170 euro per maand.

Langer kraamverlof voor vaders?

Dit voorstel is nog niet definitief, maar wellicht krijgen vaders in 2019 langer betaald kraamverlof. Waar je nu verplicht bent de kersverse vader twee dagen betaald verlof te geven, wordt dat straks waarschijnlijk vijf dagen.

Meer weten over Belastingplan 2019?

Er helemaal zeker van zijn dat je niets mist uit het Belastingplan 2019? De Rijksoverheid biedt alle Prinsjesdagstukken aan op hun website. Heb je naar aanleiding van de veranderingen vragen over wat dat concreet voor jou betekent? Neem contact met ons op, dan kijken we er samen naar.