Is 2018 hét jaar van de bedrijfsovernames?

Bedrijfsovernames en fusies vinden al heel lang plaats. Wat nieuw is, is de enorme overnamehonger die in 2018 centraal lijkt te staan. Waar komt deze honger vandaan en hoe zorg je voor een soepele bedrijfsovername? Lees het in onze blogpost!

Opvallend is dat de eerste drie weken van 2018 een enorme transactiewaarde vertegenwoordigen. In die 21 dagen was er maar liefst 152 miljard euro gemoeid met fusies en bedrijfsovernames. Qua deals is 2018 dus meer dan prima begonnen! Sterker nog: uit cijfers van Bloomberg is het begin van 2018 het beste sinds 2000, als we kijken naar de deals.

Waarom zó veel bedrijfsovernames in 2018?

De overnamehonger komt doordat investeerders heel even hun gemak hebben gehouden. Investeerders wilden in eerste instantie afwachten hoe de belastingverlagingen in de Verenigde Staten uitpakten. Toen in december bleek dat de regelwijzingen goedkeuring konden wegdragen, werd het tijd in actie te komen en geld uit te geven. Niet alleen de lagere belasting zorgt voor de niet te stillen overnamehonger. De economische groei en oplopende aandelenkoersen hebben ook een flinke vinger in de pap. Ze zorgen voor vertrouwen en dat de prijzen aan de hoge kant zijn, nemen we dan maar massaal voor lief.

Tips soepele bedrijfsovername

Ben jij nu ook bezig met een bedrijfsovername? Deel het voor jezelf op in drie logische fases, zodat het behapbaar en overzichtelijk is: voor de bedrijfsovername, tijdens de overname en na de bedrijfsovername.

Tips voor een bedrijfsovername

Alle begin is lastig en dat is het ook zeker als je een bedrijfsovername tegemoet gaat. Onze allereerste en misschien wel allerbeste tip is dat je een adviseur inschakelt die je helpt bij de overname. Hij of zij is scherp op eventuele valkuilen en ontzorgt jou. Handig, want dan kan jij je aandacht op je eigen bedrijf richten.

“Alleen ben je sneller, maar samen kom je verder”
Doe een bedrijfsovername niet in je eentje, maar omring je met mensen die je helpen en adviseren. Het is slim dit al vroeg in het proces te doen, want het is echt zo: alleen ben je sneller, maar samen kom je verder.

Leer het bedrijf kennen als je broekzak
Je hebt je zinnen gezet op een bedrijf. Nu is het aan jou om het andere bedrijf en de andere partij goed te leren kennen. Passen jullie bij elkaar? Wat zijn de verwachtingen voor het bedrijf en hoe zijn de plannen straks omgetoverd tot werkelijkheid?

Tips tijdens bedrijfsovername

De voorbereiding is getroffen en de zaken nemen nu echt serieuze vormen aan. Met ‘serieus’ bedoelen we ook écht serieus, dus het slimste is een goede jurist in te schakelen die je behoedt voor juridische misstappen. Naast de jurist, zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee houdt tijdens een bedrijfsovername:

• wees altijd eerlijk en ga daarvoor ook eens in de schoenen staan van de verkopende partij, zodat de overname goed is voor jullie allebei;
• neem geen overhaaste beslissingen, maar wees kritisch, doe onderzoek en ontdek je gevoel;
• probeer een bedrijfsovername niet in je eentje te doen, maar omring je met mensen die er verstand van hebben en je helpen met het krijgen van een betrouwbaar beeld van de overname.

Deze tips lijken beknopt, maar we vinden bedrijfsovernames zo belangrijk dat we ze graag in een persoonlijk gesprek met je toelichten.

Tips na bedrijfsovername

Oké, de bedrijfsovername is achter de rug. Dat betekent niet dat je nu achterover kan gaan zitten. Integendeel. Het belangrijkst is dat je zo snel mogelijk al het personeel, de klanten, leveranciers en andere betrokkenen op de hoogte stelt van de overname. Alle tips die je na een bedrijfsovername helpen kort op een rij:

• communiceer direct dat de overname rond is en breng de belangrijkste betrokkenen persoonlijk op de hoogte;
• kijk naar de lange termijn en voer niet op dag één al je veranderingen door, zodat je je medewerkers niet direct tegen je in het harnas jaagt, maar aan een relatie bouwt;
• schakel een verandermanager in die er samen met jou voor zorgt dat alle nieuwe plannen goed geïmplementeerd worden;
• investeer, communiceer en evalueer, zodat je draagvlak creëert én houdt.

Meer weten over bedrijfsovernames?

Heb jij overnamehonger? Kom bij ons langs voor goede koffie én een scherp meedenkend paar oren en ogen. We hebben nog veel meer en uitgebreidere tips voor je, dus neem zeker contact met ons op als je meer wil weten over een soepele bedrijfsovername.