Door dit te doen blijf jij succesvol ondernemer

Een succesvol bedrijf gaat niet over rozen of altijd blaken van het zelfvertrouwen. Iedere ondernemer twijfelt weleens aan zichzelf. Mocht je je afvragen of je hebt wat nodig is om succesvol ondernemer te zijn en te blijven, lees dan deze blogpost.

Je gaat door én durft op te geven

Ondernemers zijn over het algemeen volhouders. Je moet wel, want voor ‘het grote succes’ heb je vaak al heel veel mislukkingen gehad. Je gaat door, ook als er dingen misgaan of als je omgeving niet je grootste cheerleader blijkt te zijn. Want je weet dat je goud in handen hebt en dat jij het leven van je klanten op jouw manier makkelijker en/of leuker maakt. Tegelijkertijd durf jij op te geven. Op een of andere manier is stoppen niet zo ‘gewoon’ in onze maatschappij. Maar een succesvolle ondernemer weet: aan een dood paard trekken heeft geen zin. Dat kan zijn dat je er totaal geen zin meer in hebt, laat staan er energie uithaalt, of dat het niet oplevert wat je voor ogen had. Het is zonde ermee door te gaan ‘omdat je er al zo veel in geïnvesteerd hebt’, want wat je eigenlijk doet is nóg meer investeren zonder er iets uit te halen.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen

Alles verandert, constant. En de ontwikkelingen gaan snel, ook dat. Toch blijf jij altijd bij. Doordat je jezelf erin verdiept of doordat je mensen om je heen verzamelt die dat voor je doen. Die nieuwste functies van Instagram, nieuwe stappen in je branche, upgrades voor je apparatuur, influencers die in opkomst zijn en een goede ambassadeur voor je merk zouden kunnen zijn… Jij weet het en onderzoekt het als het interessant lijkt voor jou en je business.

Durf om hulp te vragen (en luister alleen naar advies van de juiste mensen)

Ze zeggen weleens ‘it takes a village to raise a child’ en dat gaat ongeveer ook op voor je bedrijf. Een succesvol bedrijf bouw je niet alleen, maar doe je met behulp van advies van anderen. Vraag het wel aan mensen die je ook écht van waardevolle hulp voorzien. Een vraag voorleggen aan je moeder is zakelijk gezien niet zinvol als zij jouw (ideale) klant niet is. Grote kans dat vrienden en familie — die geen verstand van zaken hebben — heel enthousiast zijn, enkel en alleen omdat het van jou is. Je vrienden en familie zijn er vooral voor mental support; advies vraag je beter aan anderen. Wees bereid ervoor te betalen, omring je met succesvolle ondernemers en schuw waardevolle feedback niet.

Zorg dat dingen afkomen

Veel ondernemers barsten van de ideeën. Leuk, totdat je ze ook allemaal (halfbakken) uitvoert. Succesvolle ondernemers weten welke dingen ze een stapje verder helpen, wat ze kunnen uitbesteden en welke dingen beter even op de plank kunnen blijven liggen. Je zorgt dat het werk afkomt — door jezelf of door een ander. Lukt dat niet? Dan geef je het anders vorm of stop je ermee. Perfectionisme en bijbehorend uitstelgedrag is aan jou niet besteed.

Blijf jezelf verbeteren

Het ondernemerschap is eigenlijk één groot ontwikkelingstraject. Je ziet kansen én je pakt ze. Wil je productiever leren werken, dan vind jij uit hoe je dat doet. Wil je zelf video’s maken, dan leer je goede film- en storytellingtechnieken en volg je een cursus in videobewerking. Persoonlijke ontwikkeling is niet alleen noodzaak voor een succesvol bedrijf, het is ook een van je grootste hobby’s.

Succesvol ondernemen? Activaa helpt!

Zoals gezegd: succesvol ondernemen doe je niet alleen. Heb je behoefte aan een accountantskantoor dat gebrand is op het maximale uit jou én je onderneming halen? Neem dan contact met ons op — we helpen je graag.