Een veelgehoorde opmerking: “AOV? Te duur!” Dat hóeft niet. Hoe hoog de premie voor je AOV is, hangt af van meerdere dingen. Daarom geven we je nu 5 tips om te besparen op je AOV.
Meerdere factoren bepalen de premie voor je AOV. Onder andere je leeftijd en de baan die je hebt. Je leeftijd pas je niet zomaar aan en de kans is groot dat je ook niet van werk wil veranderen. Toch zijn er factoren waar je wel invloed op hebt. Oefen die invloed ook uit, want alleen op die manier krijg jij de voordeligste AOV-premie.
1. AOV en de wachttijd
Als je een AOV afsluit, heb je een wachttijd. Misschien beter bekend als je eigenrisicoperiode. Deze periode is precies wat de naam doet vermoeden: de periode die je moet overbruggen voordat je AOV ingaat. Je krijgt dan dus geen geld. Denk goed na over deze periode, want de wachttijd heeft een flinke vinger in de premie-pap. Lukt het je een buffer aan te leggen? (Misschien een goed idee eens te kijken naar een financieel plan.) Dan kan je een langere wachttijd kiezen. Bij kortdurige ziekte ontvang je dan misschien niets, maar dat vang je op met het potje dat je hiervoor maakte. En word je langdurig ziek, dan krijg je natuurlijk na je wachttijd de uitkering van je AOV. Je wachttijd verlengen zorgt al gauw voor een 10% lagere premie!
2. Beter jong gedaan dan oud geleerd
We weten dat dit eigenlijk andersom is, maar in het geval een AOV kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Hoe ouder je bent, hoe hoger je premie is. Vroeg afsluiten scheelt dus tientallen euro’s per maand. Kassa!
3. Wat heb je écht nodig en hoelang?
Hopelijk verdien je nu aardig en kom je meer dan goed rond. Het is wel zaak je af te vragen of je dit bedrag ook écht nodig hebt als je je AOV nodig hebt. Kan je ook prima leven met minder? Verzeker jezelf dan voor een lager bedrag dan het maximale. Je premie gaat dan met sprongen omlaag. Hetzelfde geldt voor hoelang je je AOV door laat lopen. Vind je het niet nodig om tot je AOW een uitkering te ontvangen als je arbeidsongeschikt raakt? Sluit dan voor een x-aantal jaar je AOV af.
4. De Belastingdienst maakt AOV leuker
Veel ondernemers weten het niet, maar de premie van je AOV is een heuse aftrekpost. Wil je hier meer over weten en honderden euro’s per jaar besparen? Neem dan contact met ons op.
5. Alternatief AOV: een broodfonds
Denk je nu dat je écht geen AOV wil? Er is een alternatief: een broodfonds. De premie is veel lager dan voor een AOV. Gemiddeld betaal je bij een broodfonds tussen de 30 en 100 euro per maand. Een broodfonds houdt in dat 20 tot 50 ondernemers elke maand geld opzij zetten. Raakt één van hen arbeidsongeschikt, dan krijgt hij of zij schenkingen uit het broodfonds. De ondernemers in het fonds maken zelf afspraken over de hoogte van de schenkingen. Per jaar krijg je maximaal 2 schenkingen. Let op: een broodfonds is gebaseerd op vertrouwen. Je kan niet controleren of iemand écht ziek is.
Meer weten over besparen op je AOV?
Wil je meer weten over besparen op je AOV of in het algemeen? Neem contact met ons op! Dan kijken we samen naar je mogelijkheden.