Een groot deel van onze tijd brengen we door op kantoor. En nee, we zitten waarschijnlijk niet tussen de vieze pizzadozen en de schimmels kruipen niet langs de muren omhoog. Maar toch zijn veel kantoren niet gezond. Of liever gezegd: ongezond. Hoe zit het bij jou eigenlijk? Werk jij in een gezond kantoor?
Nu horen we je denken: wat is nu weer een gezond kantoor? ‘Mogen we dan alleen maar groentenshakes drinken en staand werken?’ Welnee. Er is veel meer wat je kan doen om een gezond kantoor te hebben. Waarom je dat zou doen? Nou, in een gezond kantoor presteer je beter. Volgens onderzoek van de Universiteit van Twente en CBRE presteren medewerkers gemiddeld 10 procent beter in een gezond kantoor. En ze voelen zich ook nog eens gelukkiger, energieker en gezonder. Dat voel je als werkgever op een positieve manier in de portemonnee. Goed — over naar de tips.
1. Zit niet stil
Wist je dat langdurig zitten de kans op vroegtijdig overlijden vergroot? Niet echt fijn nieuws voor de Nederlanders — het volk dat van alle Europeanen het meeste zit. Het opbeurende is wel dat we mogelijkheden hebben om zelfs tijdens computerwerk te bewegen. Denk aan bijvoorbeeld een bureaufiets. Nadeel van zo’n bureaufiets is dat je minder snel tikt. (Mocht je je afvragen waarom we zit-sta-bureaus niet noemen: volgens onderzoek van de Engelse Loughborough University worden we geen haar beter van zulke bureaus. Je zit op kantoor minder, maar compenseert thuis de extra activiteit op het werk. Daarnaast is het slecht voor je houding om de hele dag te staan.)
Wil je geen nieuw meubilair aanschaffen om toch te bewegen tijdens je kantoorjob? Sta dan gewoon één keer per uur even op. Loop eens naar een collega toe in plaats van het berichtje via Skype, wandel tijdens je belletje, haal een extra keer koffie (zijn je collega’s ook weer blij) en ga gerust even rekken en strekken achter je bureau.
2. Lekker lopen
Vind je vergaderingen altijd te lang duren en zit je na verloop van tijd niet meer lekker? Daar is iets heel slims op bedacht: lopend vergaderen. Oprecht een goed idee, want beweging stimuleert je hersenen en maakt je creatiever. Wie weet wat voor gouden eieren je tijdens zo’n loopje legt. Ga lekker naar buiten, snuif de verse lucht op en vang veel vitamine D. Gezond werken is echt geen straf. Volgens experts doe je het wandelend vergaderen helemaal goed als je het houdt bij 30 minuten tot een uur, met 2 tot 4 personen. Houd je bij één onderwerp en geef van tevoren een seintje aan je collega’s, zodat er niet iemand met torenhoge hakken aankomt. Wil je resultaten presenteren of concrete afspraken en actiepunten maken? Blijf dan in de buurt van een computer.
3. Groen moet je doen
Ook planten maken je creatiever en productiever. Daarnaast ook gezonder — vooral als je voor luchtzuiverende planten kiest. Onze kantoren zitten vol met fijnstof, door onder andere printers, kopieermachines, schoonmaakmiddelen en meer. Een gemiddelde snelweg is er niets bij. Kies daarom voor de juiste luchtzuiverende planten en zet er twee à drie neer per 30 kubieke meter. Planten verminderen geluidsoverlast en ze hebben een rustgevende werking op mensen. En geef toe: het ziet er ook gezellig uit.
4. Verlichting door verlichting
Vind jij donkere periodes ook lastig af en toe? We voelen ons sneller moe als we te veel melatonine aanmaken. En dat doen we als we een tekort aan (natuurlijk) licht hebben. Weet jij wat voor jouw werk de juiste lichtsterkte is? Zo is 750 Lux nodig voor technisch tekenen, maar is 500 Lux juist ideaal voor vergaderen.
Verlichting geeft dus écht verlichting als je het goed aanpakt. We werken bijvoorbeeld het best bij neutraal tot koel, wit licht. Maar warmer licht is juist fijner voor vergaderkamers. Er bestaat dynamische verlichting waarmee je handig inspeelt op de biologische klok.
Zet in ieder geval geen computerschermen te dicht bij het raam, kijk af en toe eens lekker naar buiten of staar even in de verte. Je ogen rust geven is belangrijk en zorgt ervoor dat je je weer energieker voelt.
5. Ventileren maar
Ventileren is belangrijk. En dan hebben we het niet over je mening, maar echt over luchtverversing. De lucht in een kantoor is vaak erg vuil, doordat we ademen en door de eerdergenoemde fijnstof. De planten alleen gaan dat niet oplossen — er is meer voor nodig. Een vervuilde lucht zorgt voor oog- en huidirritaties, hoofdpijn, concentratieproblemen en meer dingen waar je niet op zit te wachten. Juist daarom is het belangrijk om verse lucht te krijgen. Dit doe je bijvoorbeeld met een centraal ventilatiesysteem. En een raampje openzetten is natuurlijk ook geen overbodige luxe.
Extra tips:
• houd de werkplekken leeg en maak regelmatig schoon
• maak gebruik van dichte kasten
• zorg voor een vloer die makkelijk te reinigen is
Beter presteren in een gezond kantoor
Uit het onderzoek van de Universiteit van Twente en CBRE bleek dat hun doorgevoerde veranderingen een positief effect hadden op het welzijn van de werknemers. Zij plaatsten meer planten, installeerden de juiste verlichting, zorgden voor een groter aanbod van gezonde voeding, stimuleerden beweging en besteedden meer aandacht aan mentale gezondheid met yoga, meditatie en massages.
Een gezond kantoor levert je niet alleen blijere, gezondere en productievere werknemers op. Je merkt het ook in de portemonnee. Een zieke werknemer kost gemiddeld — als we uitgaan van een gemiddeld jaarinkomen — 250 tot 400 euro per dag. Nou, tel uit je winst.
Heb je behoefte aan hr-advies, vragen over personeel of wil je strategische hr-zaken aan ons voorleggen? We staan voor je klaar! Je hoeft alleen maar contact met ons op te nemen.