Zo voorkom je dataverlies (en daarmee geldverlies)

Dataverlies is een grote kostenpost die veel bedrijven niet op de begroting hebben staan. Want, ja, die gecrashte laptop of boete in verband met de AVG, ‘dat overkomt ons niet’. Dataverlies kost je omzet en in sommige gevallen zelfs klanten. Wat zonde is — zeker als je je bedenkt dat dataverlies goed te voorkomen is.

Een glas water over je laptop, je iPad met gevoelige documenten vergeten in de trein of een hardnekkig virus dat alle data van je schrijf trekt. Het zijn dingen die elke dag gebeuren en toch denken veel ondernemers dat het ze bespaard blijft. Dat hopen wij natuurlijk ook voor je, maar we geven je toch graag wat tips om dataverlies en daarmee geldverlies te voorkomen.

Ga zorgvuldig om met je computer of laptop

Ja, een laptop is ervoor gemaakt om overal mee naartoe te sjouwen. Hetzelfde geldt voor een iPad. Toch zijn het gevoelige apparaten. Een harde schijf die op dat moment data wegschrijft, is enorm kwetsbaar. Een stoot is al genoeg om de harde schrijf te beschadigen en dat kan grote gevolgen hebben. Soms is data terug te halen door een duurbetaald bedrijf in te schakelen. Soms heb je meer pech en is de data écht verloren. Neem je laptop altijd mee in een goede, beschermende hoes en doe er voorzichtig mee. Hetzelfde geldt voor je computer: zet ’m op een veilige plek op een stevig bureau. Je moet er niet aan denken dat je per ongeluk je pc van je tafel stoot en daarmee je felbegeerde documenten kwijt bent.

Back-ups zijn écht noodzakelijk

Zakelijke data is goud waard. Behandel het ook zo en zorg ervoor dat je áltijd back-ups hebt van je data. Het liefst drie kopieën van ieder bestand. Eentje op de computer of laptop waar je op werkt, eentje op jullie eigen server en een kopie in de cloud of op een externe schijf. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn.

Beveilig jezelf tegen virussen

Met ‘virus’ hebben we het niet over een verkoudheid, maar over hardnekkige software die erop uit is om schade aan te richten. Zoals het wissen en stelen van jouw data. Soms ben je zelfs de complete controle over je computer kwijt en eisen de cybercriminelen geld om je computer zogenaamd weer vrij te geven. Allemaal dingen waar je niet op zit te wachten, want naast het feit dat je je data kwijt bent, verlies je hier ook heel veel tijd en energie mee. Virussen ontwikkelen zich snel en er komen wekelijks nieuwe varianten op de markt, dus zorg voor een goed antivirusprogramma. Je bent verplicht de persoonsgegevens goed te beschermen. Mocht je ooit voor de rechter moeten verschijnen vanwege een datalek, dan red je het niet met een gratis en daarmee beperkt antivirusprogramma.

Vreemd geluid? Computer uit!

Maakt je computer ineens het geluid van een koffiemachine? Daar wil je echt je handen niet aan branden. Zodra je dit hoort, móet je direct ingrijpen door de computer of laptop meteen uit te schakelen. Ook als je met iets heel belangrijks bezig bent. Dit geluid voorspelt namelijk weinig goeds. Eigenlijk alleen maar veel slechts. Door je computer of laptop meteen uit te zetten, heb je kans dat je data nog wel te redden is. Ga vooral niet zelf knutselen, maar laat het doen door een gespecialiseerd bedrijf.

Toch een datalek?

Heb je toch te maken met een datalek? Dan ben je verplicht dit te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens en in sommige gevallen ook aan de mensen van wie de gegevens zijn gelekt.