Fiscaal gunstig het jaar afsluiten? Dat doe je zo!

Het jaar is bijna ten einde. Tijd om cadeautjes te kopen, het kerstmenu uit te denken en 2018 goed af te sluiten. Bereid jezelf goed voor op 2019, want dat levert nu nog veel voordeel op! In deze blogpost ontdek je wat je het beste nog dit jaar doet om van fiscale voordelen te profiteren.

Vrije ruimte voor de eindejaarsborrel

Heb je nog vrije ruimte van de werkkostenregeling over? Tijd voor een feestje! Gebruik de overgebleven vrije ruimte bijvoorbeeld voor een eindejaarsborrel. Om je vrije ruimte daarvoor te besteden, moet de borrel wel op een externe locatie plaatsvinden. Wat ons betreft dubbel winst, want dan zit je zelf niet met de afwas. Mocht je dan nog steeds ruimte te besteden hebben, kijk dan of het mogelijk is om dingen die onder je vrije ruimte vallen én gepland staan voor (begin) 2019 te vervroegen. Of misschien wil je je werknemers verrassen met een bonus? Dat kan uit je vrije ruimte als je het uitbetaalt in 2018 en als de bonus niet meer dan 30% afwijkt van wat voor werknemers met een vergelijkbare functie in dezelfde sector gebruikelijk is. Bonussen tot €2.400 per werknemer keurt het ministerie van Financiën sowieso goed.

Belastingverlagingen en aftrekposten

Komend jaar dalen de tarieven van de inkomstenbelasting. Die daling zet de jaren erna door. Het Vpb-tarief voor de eerste twee ton daalt volgend jaar ook van 20 naar 19 procent en daalt erna verder. Jouw adviseur kijkt graag met je mee om te zien of het interessant is om aftrekposten als giften of zorgkosten nog dit jaar te voldoen.

Excessieve lening aflossen

Dit is nog slechts een plan, maar vanaf 2022 is excessief lenen bij een bv belast. Heb je een lening bij je bv boven €500.000? Het is slim dit zo snel mogelijk af te lossen. In ieder geval voor 2022, maar het liefst zelfs al twee jaar eerder. In 2020 stijgt het tarief van box 2.

Vooruit factureren vanwege laag btw-tarief

Het is je niet ontgaan: het lage btw-tarief van 6% stijgt op 1 januari 2019 naar 9%. Het kan dus slim zijn hier gebruik van te maken. Goederen en diensten die je pas in 2019 levert, krijgen geen naheffing.

Lijfrente: een extra aftrekpost

Als je nog dit jaar een lijfrente koopt of geldt stort op je lijfrentespaarrekening of -beleggingsrecht, dan creëer je een extra aftrekpost. Voldoe je aan de aftrekvoorwaarden, dan is het mogelijk de premie tegen maximaal 51,95 procent af te trekken.

Investeringen plannen voor hoogste kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Als je iets wil, dan wil je het waarschijnlijk nu. Maar het kan écht lonen om je investeringen slim te spreiden en dus even uit te stellen. Investeer je bijvoorbeeld dit jaar €100.000? Dan is je kleinschaligheidsinvesteringsaftrek €15.863. Kies je ervoor de ene helft in 2018 en de andere €50.000 in 2019 te investeren? Slim! Dat levert je €28.000 aan kleinschaligheidsinvesteringsaftrek op. Dat is bijna het dubbele!

Verduurzaam je bedrijf

Is duurzaam ondernemen jouw toekomst? Het levert je in ieder geval veel geld op als je nog dit jaar investeert in energiezuinige maatregelen. Dit jaar is de energie-investeringsaftrek nog 54,5 procent. Volgend jaar zo’n 10 procent minder: 45 procent.

Elektrische auto

Volgend jaar krijg je met een elektrische auto die duurder is dan €50.000 te maken met een bijtelling van 22 procent. Koop je je elektrische auto van minimaal €50.001 voor 1 januari 2019, dan heb je een bijtelling van maar 4 procent. En die houdt maximaal vijf jaar aan.

Pensioen in eigen beheer afkopen

Je bent een directeur-grootaandeelhouder en hebt pensioen in eigen beheer opgebouwd. Afkopen is dan een mogelijkheid en tot en met 2019 doe je dit met korting. In 2018 profiteer je van 25 procent korting, in 2019 is dat nog maar 19,5 procent.

Vermoedelijk verlies? Verrekenen!

Draaide je in 2017 winst, maar ga je 2018 vermoedelijk uit met een verlies? Dien direct na je aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting 2018 een verzoek in voor een voorlopige verliesverrekening. 80 procent van je vermoedelijke verlies is dan te verrekenen met de winst van 2017. Mocht het afwijken, geen paniek — dat herstelt zich bij de definitieve aanslag.