Cryptomining en de Belastingdienst

‘Bitcoins’ doen vast een belletje bij je rinkelen. Het is onderdeel van de cryptocurrency: een cryptomunt, net als Ethereum en Ripple. Mateloos populair in ons land, want maar liefst 580.000 hebben ze in hun digitale portemonnee. Maar… hoe kijkt de Belastingdienst ernaar als je cryptocurrency’s gaat minen?

Eerder werd al bekend dat iedereen die in cryptocurrency’s belegt de waarde van de cryptomunten netjes moet opgeven als inkomen als hij of zij de inkomstenbelastingaangifte doet. Minen gaat verder dan het beleggen en dat zou weleens kunnen betekenen dat daar btw over verschuldigd is.

Btw verschuldigd over cryptomining?

Als je gaat minen, betekent dit dat je eigenlijke alle betalingen in cryptocurrency’s valideert en vastlegt. Waarom je dat zou doen? Nou, omdat je je computer en misschien zelfs speciale hardware hiervoor aan het werk zet, betaal je stroom en ben je wat van je tijd kwijt. Iedereen die cryptomunten minet, krijgt hiervoor een beloning in de vorm van een x-aantal cryptomunten. Omdat je een dienst levert, zou je daar eigenlijk ook btw voor moeten ontvangen. Nu komt de aap uit de mouw: je weet niet wie je de dienst levert en wiens transacties je valideert. En degene waarvan jij de transacties valideert, heeft ook geen idee dat jij dat doet. Omdat je elkaar niet kent, is een juridisch afdwingbare verplichting als btw praktisch onmogelijk.

Winst uit cryptomining

Zodra je winst boekt met cryptomining, is het de vraag of je daar inkomstenbelasting over moet betalen. Er is voor de Belastingdienst sprake van ondernemerschap als de verwachting op winst reëel is. Bij cryptomining gaat die vlieger niet op, want minen levert niet altijd een beloning op (verschilt per cryptocurrency) én de winst is hartstikke afhankelijk van de waarde van de cryptomunt.

Vooralsnog is het minen ook geen resultaat uit overige werkzaamheden. Er is geen, of nou ja, een zeer geringe, sprake van een arbeidscomponent. Dan hebben we het er niet over als je honderd computers neerzet voor cryptomining, maar als je dit kleinschalig doet. Velen tasten nu dus in het duister, maar gelukkig zijn wij er om je te adviseren.

Hoe kijkt de Belastingdienst straks naar cryptomining?

Ondanks de ongerustheid van centrale banken, blijven de cryptomunten stijgen in populariteit. De economie digitaliseert en het zal ons niet verbazen als dat ook gevolgen heeft voor ons belastingstelsel. De Belastingdienst heeft voor alsnog geen maatregelen genomen tegen cryptomining, maar we sluiten dat in de toekomst niet uit. Een tip als je winst haalt uit cryptocurrency’s: zet een deel van de winst apart. Beter voorkomen dan genezen…

Meer weten over cryptomining en fiscaliteit?

Ben je druk in de weer in cryptocurrency’s of overweeg je dit? Neem contact met ons op om te bekijken wat de fiscale gevolgen en aspecten hiervan zijn. We adviseren je graag over cryptomining en de Belastingdienst.